Окупація Білорусі не підніме рейтинг Путіна, хоча він може влаштувати її все одно / фото УНІАН

Білорусь і Росія історично близькі. Але коли Москва розпалила війну проти сусідньої України, це налякало Мінськ.

За останні роки білоруська сторона простягнула низку оливкових гілок до Заходу і спробувала наростити тісні економічні зв’язки з Китаєм. А цього тижня Мінськ скасував обмеження для кількості дипломатів США на своїй території, пише Foreign Policy.

«В Мінську зараз є чітке розуміння необхідності налагодження стійких відносин з кількома великими світовими силами включно з Євросоюзом і США. Адже у часи політичних потрясінь росіяни можуть позбавити нас суверенітету», - сказав голова білоруського аналітичного центру Minsk Dialogue Track-II Initiative Євгеній Прейгерман.

Відео дня

Сама лише думка про російські зазіхання на білоруський суверенітет лякає Мінськ, хоча незалежність від Москви в білоруській столиці – це рідкісний політичний консенсус.

«Єдине, що Росія може зробити, - це підняти ставки надзвичайно високо, застосувавши силу, пригрозивши нею чи організувавши переворот», - сказав політичний редактор незалежного видання Tut.by Артем Шрайбман.

Читайте такожЛукашенко: «Білорусь в найближчі роки будуть "пробувати на зуб", ми повинні бути готові відповісти»

«Я не можу пообіцяти, що цього ніколи не станеться, тому що ніхто не передбачав подій в Криму», - додав він. Однак, на його думку, будь-яка демонстрація сили з боку Росії була б надзвичайно дорогою. Тому що це спровокувало б Захід на жорстку реакцію.

Видання нагадує, що впродовж останніх років Росія наважилася на численні зухвалі операції із захоплення чужої території. На даний момент близько 20% території Грузії під російською окупацією. Кремль веде війну проти України, захопивши Крим. Але Білорусь бідна країна без виходу до моря. Тому вона не має того ж геостратегічного значення для Росії, як Україна чи Грузія.

Експерт Школи державної політики російської президентської Академії національної економії і державного управління Катерина Шульманн зауважила, що окупація Криму підвищила популярність Путіна. Але повторення цього сценарію в Білорусі не дасть того ж ефекту.

«Порядок денний захоплення територій повністю вичерпав себе під час кримсько-української авантюри. Власне, Білорусь – це не Крим. І в уявленнях середньостатистичного росіянина вона лише бідніша країна, яку Росії доводиться годувати і утримувати», - сказала Шульманн.

Читайте такожЛукашенко зустрівся з Медведчуком і назвав агресію РФ на Донбасі "непорозумінням"

У свою чергу, білоруський експерт Євгеній Прейгерман вважає, що розмови про об’єднання Білорусі і Росії більше стосуються конфронтації Кремля із Заходом. Однак, для Мінська це все одно несе серйозні ризики.

«Чим більше росіяни втягуються конфронтацію із Заходом, тим більш непередбачувано вони будуть поводитися зі своїми союзниками в регіоні. Але коли Росія стає непередбачуваною, це проблема для Білорусі», - пояснив він.