Адвокати та правозахисники вважають, що використання гумових куль неприпустимо / фото flickr.com/photos/jmenj

Дорадчий орган французького уряду і вищий адміністративний суд Французької Республіки відхилив вимоги прихильників заборони використання зброї з гумовими кулями при розгоні радикальних вуличних демонстрацій.

Як повідомляє dt.ua із посиланням на BFM TV, незважаючи на те, що аргументи були більш ніж переконливими - сотні постраждалих, десятки важко травмованих, було прийнято рішення продовжити практику використання гумових куль поліцією.

Таке рішення зумовлене, по поясненню Держради, тим, що протести так званих "жовтих жилетів", які вже кілька місяців поспіль проходять у Франції, давно перейшли межі мирних і становлять загрозу стабільності тих населених пунктів, де вони відбуваються.

Відео дня

Читайте такожУ Парижі проходить перша маніфестація руху «червоні хустки»

Судді з адміністративних справ зазначили, що такі спецзасоби приймаються виключно у відповідності з встановленим регламентом, а жорсткі інструкції МВС виключають їх використання довільно - тільки в ситуації, яка стає критичною. Таким чином, вважає Держрада, застосування подібної зброї поліцейськими правомірне, з урахуванням того, що протести часто стають причиною актів насильства і руйнувань.

МВС Франції, який представляли голова національної поліції Ерік Морван та інші чини, зазначив, що за час протестів "жовтих жилетів" з 17 листопада 2018 року пройшло близько 38 тисяч маніфестацій, і всі вони супроводжувалися надмірно активними діями протестувальників. Використано 9228 гумових куль, службове розслідування проводиться стосовно 111 випадків.

Проте адвокати і правозахисники вважають використання такої зброї неприпустимим. За правилами цілитися в голову не можна - тільки у кінцівки або у груди, тоді як безліч протестувальників звернулися в лікарні з травмами очей, а 17 людей навіть стали інвалідами по зору. Адвокати Ліги з прав людини мають намір опротестувати рішення Держради.

2 лютого у Франції очікується нова хвиля протестів "жовтих жилетів". Прихильники заборони гумових куль вважають, що дозвіл їх використовувати не буде сприяти зниженню кількості протестів.

Раніше УНІАН повідомляв, що Нижня палата французького парламенту затвердила основні положення нового закону про боротьбу із заворушеннями, ініційованого після насильства та вандалізму на деяких протестах "жовтих жилетів". Законопроектом прикриття обличчя під час протесту прирівнюється до правопорушення, а будь обвинувачений може потрапити на рік у в'язницю або отримати штраф в 15 тис. євро.