У Британії нагадали про необхідність проведення нових виборів у Венесуелі / фото flickr.com/remenor

Президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Данії, Латвії та Великої Британії заявили про визнання лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента цієї країни.

Про це президент Франції, канцлер Австрії, голови МЗС Данії, Латвії та Британії повідомили у Twitter.

Зокрема, державний секретар у закордонних справах і справах Співдружності Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Джеремі Хант висловив сподівання, що вибори наблизять завершення гуманітарної кризи.

Відео дня

Читайте такожВ Італії не визнають Гуайдо президентом Венесуели

"Ніколас Мадуро не оголосив про проведення виборів впродовж восьмиденного терміну, як ми встановили. Тому тепер Сполучене Королівство разом з європейськими союзниками визнає Хуана Гуайдо як тимчасово виконуючого обов'язки конституційного президента, поки вибори, які заслуговують на довіру, не будуть проведені", - наголосив Хант.

Як написав президент Франції Еммануель Макрон, "венесуельці мають право висловлювати свою думку вільно і демократично". "Франція визнає Хуана Гуайдо президентом, відповідальним за проведення виборчого процесу. Ми підтримуємо (міжнародну) контактну групу, створену Європейським Союзом, у цей перехідний період", - наголосив Макрон.

Канцлер Австрії Себастіан Курц зауважив, що "режим Мадуро відмовився погодитися на вільні і справедливі президентські вибори". "З цієї причини відтепер ми вважаємо Хауна Гуайдо виконувачем обов'язків президента відповідно до Конституції Венесуели", - наголосив Уурц.

Про визнання Гуайдо тимчасовим президентом заявив і міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен. "Данія визнає президента Національної асамблеї Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента Венесуели до проведення нових вільних і демократичних виборів", - заявив Самуельсен. За його словами, він вітає аналогічні заяви ключових партнерів з Євросоюзу. Самуельсен додав, що очікується важлива заява Євросоюзу з цього приводу.

До визнання Гуайдо долучився і міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс. "Ми закликаємо до вільних, справедливих і демократичних президентських виборів", - наголосив Рінкевічс.

Як повідомляє іспанське видання El Pais, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес теж оголосив про визнання Гуайдо.

Своєю чергою міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек у Twitter заявив, що сьогодні звернеться до уряду з пропозицією визнати Гуайдо тимчасовим президентом.

Читайте такожМадуро відкинув ультиматум країн ЄС щодо оголошення нових виборів у Венесуелі

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Ніколас Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін. США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня в столиці країни Каракасі група військових поставила вимогу усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели. Також Гуайдо як легітимного президента Венесуели визнали США, Канада, країни Латинської Америки.