Помпео назвав Мадуро "колишнім президентом" Венесуели \ US Embassy in Macedonia

Державний секретар Сполучених Штатів Амерыки Майк Помпео назвав Ніколаса Мадуро "колишнім президентом" Венесуели та звинуватив його у гуманітарній кризі у цій країні.

Читайте такожНімеччина, Іспанія і Франція вимагають упродовж 8 днів оголосити нові вибори у Венесуелі

Про це держсекретар США заявив на засіданні Ради безпеки ООН. "Колишній режим Мадуро пригнічував свій народ впродовж років, змушуючи мільйони венесуельців рятуватися втечею зі своєї країни лише для того, щоби отримати доступ до елементарних послуг - їжі та води", - заявив Помпео.

Відео дня

"Колишній президент Мадуро несе усю відповідальність за цю трагедію, допускаючи, щоби венесуельці знемагали без їжі і гуманітарної допомоги", - наголосив Помпео.

Держсекретар США заявив, що 10 січня Організація американських держав ухвалила резолюцію, відмовившись визнавати "незаконний режим Мадуро", і закликала приділяти додаткову увагу для надання допомоги народу Венесуели.

Також Помпео додав, що лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо пробіцяв провести вибори та повернути конституційний порядок у Венесуелі, а також повернути безпеку в регіоні.

"Заради блага Венесуели і регіону ми повинні підтримати народ Венесуели і зробити це безпосередньо зараз", - наголосив Помпео.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін.

США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади в період, коли економічний хаос у Венесуелі призвів цю країну до гуманітарної кризи. 21 січня у столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Венесуели Гуайдо оголосив себе виконуючим обов'язки глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, й оголосив про розрив дипломатичних відносин зі США.

Мадуро заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

За час акцій протесту після переобрання на другий термін президента Ніколаса Мадуро кількість затриманих серед протестувальників склала близько 500 осіб.