Дональд Трамп / фото flickr.com/cornstalker

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що соціалізм режиму Ніколаса Мадуро перетворив Венесуелу у країну жалюгідного зубожіння і відчаю

Про це глава Білого дому повідомив під час другого щорічного виступу з промовою «Про стан держави» (State of the Union) перед обома палатами Конгресу США.

"Два тижні тому Сполучені Штати офіційно визнали законний уряд Венесуели і її нового (тимчасово виконуючого обов'язки) президента Хуана Гуайдо", - заявив Трамп.

Відео дня

Читайте такожТрамп попередив Китай і Росію, що США перевершать їх у гонці озброєнь

"Ми підтримуємо венесуельський народ у його благородному прагненні до свободи, і ми засуджуємо жорстокість режиму Мадуро, чия соціалістична політика перетворила цю державу з найбагатшої у Південній Америці у країну жалюгідного зубожіння і відчаю", - наголосив президент США.

При цьому він заявив, що стривожений новими закликами затвердити соціалізм у США.

"Америка була заснована на свободі і незалежності, а не на урядовому примусі, пануванні і контролі. Ми народилися вільними і ми залишатимемося вільними. Сьогодні ввечері ми підтверджуємо нашу рішучість, що Америка ніколи не буде соціалістичною країною", - наголосив Трамп.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Ніколас Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін. США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня у столиці країни Каракасі група військових поставила вимогу усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло заявила про серйозне погіршення гуманітарної ситуації у Венесуелі. За даними ООН, з 2015 року Венесуелу покинули близько 2,3 млн осіб.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели. Також Гуайдо як легітимного президента Венесуели визнали США, Канада, країни Латинської Америки.

4 лютого президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Великої Британії, Данії та Латвії заявили про визнання Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента Венесуели.

Міністерство закордонних справ України закликає керівників політичних сил Венесуели провести демократичні вибори та запобігти вирішенню політичної кризи силовими методами.