Ілюстрація / REUTERS

В Європі настають часи нової Великої схизми. Північ повстане проти півдня і схід проти заходу. Але цього разу, на відміну від Середньовіччя, протистояння буде політичним.

Про це пише журналіст "Нового времени" Іван Яковина.

Головна тема для суперечки — ставлення до майбутнього проекту Об'єднана Європа. Британський історик Брендан Сіммс, який висунув цю концепцію, вже проголосив, що брекзіт по виробленому ефекту та наслідкам — сучасний аналог розриву британського короля Генріха VIII з Римом і Католицькою церквою. Пристрасті й правда розгорілися неабиякі.

Відео дня

Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що в пеклі приготовано спеціальне місце для тих, хто виступав за брекзіт, не розробивши навіть приблизного плану подальших дій.

Читайте такожСорос: Євросоюз може повторити долю Радянського Союзу

Колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, виступаючи в Європарламенті, оголосив маріонеткою своїх заступників прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте, який ніяк не противиться антиєвропейській політиці Маттео Сальвіні і Маттео ді Майо. Відповідь з Риму не змусила себе чекати: вищезгаданий віце-прем'єр Маттео Сальвіні назвав ганебними заяви "деяких криворуких євробюрократів, що дозволяють собі ображати Італію". Рим, був оплотом консервативного католицизму в минулому, що в XXI столітті став головним джерелом розповсюдження антиєвропейської єресі на континенті. Коаліційний уряд популістів руху П'яти зірок і правих радикалів з Ліги з неприхованою ненавистю відзивається про сучасний Євросоюз і діючу в ньому ліберальну диктатуру. Їх мета — побудова Європи з самостійних національних держав, які будуть залежати тільки від своїх виборців, а не від брюссельської бюрократії і транснаціональних корпорацій.

За ці погляди президент Франції оголосив Рим розсадником націоналістичної прокази, який намагається захопити всю Європу. У результаті італійці назвали французького лідера базікою і нікчемним президентом, а також закликали передати французьке місце постійного члена РБ ООН Євросоюзу, якщо вже Макрон так сильно його любить.

На очевидний тролінг з Риму Париж всякий раз реагував дуже болісно, викликаючи на килим у МЗС посла Італії. Але зовсім серйозний оборот проблема набула минулого тижня, коли італійці перейшли від слів до справи. Італійський віце-прем'єр Луїджі ді Майо, приїхавши в Париж, зустрівся там не тільки з офіційними особами з уряду, але і з представниками Жовтих жилетів — руху, який став головним болем Еммануеля Макрона. Ді Майо не скупився на похвали на адресу позасистемних опозиціонерів, обіцяв їм всіляку підтримку з Риму і навіть оголосив, що вітер змін перетнув Альпи. Зміст його висловлювань був у тому, що сили, які виступають проти істеблішменту, сформувавши уряд в Італії, незабаром переможуть у Франції і по всій Європі.

Оскільки учасники руху Жовтих жилетів вважають своїм головним ворогом Еммануеля Макрона, такі розмови йому, звісно, не подобаються. Макрон тут же відкликав французького посла з Риму — для консультацій. Це відбулося вперше з червня 1940 року, коли Беніто Муссоліні оголосив Франції війну. Рим назвав неадекватною реакцію і нагадав, що французькі офіційні представники абсолютно вільно спілкуються з італійськими опозиціонерами, але це не допомогло.

Еммануель Макрон обирався в президенти під гаслами відновлення європейської єдності, захисту цінностей лібералізму і толерантності. Його італійські опоненти обіцяли своїм виборцям абсолютно протилежне — пріоритет національних інтересів над європейськими, жорстке обмеження імміграції, вихід з-під фінансового і політичного впливу Євросоюзу. Вони довго ходили навколо один одного, роблячи помилкові випади, перевіряючи реакцію і вишукуючи слабкі місця. Але зараз настає час вирішальної сутички. Вже в травні у всіх країнах ЄС пройдуть вибори в Європейський парламент.

Читайте такожТуск: прихильникам "брекзиту" без плану дій уготовано місце в пеклі

Зазвичай нудний захід обіцяє в цей раз стати кривавим побоїщем. Поділу на правих і лівих більше немає. З одного боку, в ньому будуть брати участь сили старого ліберального порядку на чолі з Макроном. З іншого — євроскептики, популісти і націоналісти, чиї ідеї висловлює італійська правляча коаліція. Результат цієї сутички визначить майбутнє Європи.

Виграє табір єврооптимістів — ідеї європейської солідарності, інтеграції, толерантності отримають нове життя. Переможуть євроскептики — і вже влітку вони зможуть почати руйнування єдності континенту зсередини, прямо із залу засідань Європейського парламенту. Ставки дуже високі.

В підтримку табору Макрона виступили три десятки провідних європейських інтелектуалів, які назвали те, що відбувається, битвою за цивілізацію. Їх підтримав і всесвітньо відомий філантроп Джордж Сорос, який закликав Європу прокинутися. Водночас на боці італійської табору виступив злий геній політичного популізму — американець Стів Беннон, який заради перемоги над ЄС навіть переїхав жити в Брюссель. Чия візьме, ми дізнаємося вже досить скоро — через три місяці. Вибори в Європарламент пройдуть з 23 по 26 травня.

Читайте повну версію цього матеріалу у свіжому номері журналу "Новое время" від 14 лютого 2019 року