Олександр Лукашенко і Володимир Путін / REUTERS

Президент Республіки Білорусь Лукашенко стверджує, що для нього суверенітет Білорусі - «це ікона, це святе», але готовий до інтеграції наскільки цього захочуть народи двох країн.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав за підсумками переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Слухайте, навіщо нам порушувати питання суверенітету Росії та Білорусі? Це ікона, це святе. Ви - росіянин, звичайна людина, можна сказати, але я Вам поставлю запитання: ви готові сьогодні поступитися або торгуватися суверенітетом? Я не про незалежність кажу», - сказав Лукашенко.

Відео дня

Читайте такожПолітика Лукашенка щодо РФ "газ в обмін на поцілунки" дала збій – експерт

«Для мене незалежність - це поняття відносне, суверенітет - все, що в межах. Ніхто, ніколи жодна держава - прикладом тому Китай є - вони ніколи не говорять про суверенітет, тому немає у нас проблеми з суверенітетом, навіть у цьому контексті не обговорюємо цих проблем», - додав він.

Він наголосив, що сторони виходять, що «сьогодні є дві держави».

«Ви знаєте, як вони утворилися, не ми з президентом були ініціаторами розвалу тієї держави, у нас однакова позиція з цього питання. Так сталося, що дві держави», - додав він.

Лукашенко зауважив, що глави РФ і РБ заслухали міністрів двох країн з гуманітарних блоків урядів двох країн.

«Ви б послухали сьогодні наших міністрів, Ви б за них пораділи: ми взагалі не розійшлися. Я, чесно кажучи, коли вони доповідали, подумав: а якщо взяти Україну, теж слов'янську державу, то подивіться, який величезний розрив за кілька років утворився. А ми розмовляємо однією мовою і розуміємо однаково проблеми», - сказав Лукашенко.

Він оголосив, що «для нас головне, тому справа тут не в суверенітеті».

«Я висловлю свою думку, думаю, мій колега і мій друг погодиться з цим: ми готові настільки йти далеко в єднанні, об'єднанні наших зусиль, держав і народів, наскільки ви готові», - сказав Лукашенко.

«Слухайте, ми завтра можемо об'єднатися вдвох, у нас проблем немає. Але чи готові ви, росіяни і білоруси, на це? Питання. Тому це треба адресувати питання до себе. Наскільки ви готові, настільки ми будемо виконувати вашу волю. Якщо не готові - яка б не була потужна Росія і величезна, вона сьогодні не в змозі нав'язати волю комусь. Тим більше ми, але нам це й не потрібно», - запевнив він.

«Тому готуйтеся ви: у своїй свідомості. У своїй поведінці, цілі ставте перед собою, я маю на увазі народи Росії та Білорусії, а ми будемо їх реалізовувати, ми - ваші слуги», - підсумував глава Білорусі.