Ілюстрація / REUTERS

Впродовж близько 30 років фуд-корт в центрі подвір’я Пентагона був швидким джерелом калорій для голодних планувальників потенційної Третьої світової війни зі Східним блоком. Однак, була одна проблема. І справа зовсім не в їжі.

Щонайменше дві ядерні ракети СРСР були націлені на цю точку в Пентагоні весь час, пише Business Insider. Кіоск з хот-догами замінили на початку 2000-х років. Тепер тут продають інші закуски. Аде в часи Холодної війни більшість працівників Пентагону приходили перекусити в обідню перерву саме в цю точку найважливішої військової будівлі США.

Читайте такожВихід США з ДРСМД відкриє «скриньку Пандори» - NYT

Відео дня

Видання пише, що в ті часи розвідка СРСР помітила, як високопоставлені американські військові кожного дня заходять і виходять з невеличкої споруди в центрі комплексу. Тому радянські шпигуни припустили, що там розташований важливий планувальний чи командний центр або ж командний бункер. Тому, вочевидь, якби почалася війна, потрібно було б завдати удар по цій точці. І дві міжконтинентальні балістичні ракети повинні були знищити ціль.

«Всі говорили про те, що в часи Холодної війни щонайменше дві радянські ракети тримали постійно на прицілі кіоск з хот-догами», - сказав виданню офіцер з питань інформації і комунікації Служби штаб-квартир Вашингтона Бретт Ітон.

«Вони думали, що це був якийсь дуже секретна кімната для нарад Пентагону. А весь Пентагон був великою фортецею, збудованою навколо крихітного кіоска з хот-догами», - додав він.

Читайте такожThe Times: Ядерні кошмари 80-х років повернулися

Ніхто в Росії ніколи не підтверджував цю інформацію. Але кіоск досі називається «Кафе епіцентр», натякаючи на те, що саме сюди мали поцілити радянські ракети. Разом з тим, умисне чи ні, але точка із закусками дійсно стояла в самому центрі найбільш важливої військової споруди США. І враховуючи, що найкраща радянська ядерна ракета була досить потужною, щоб знести Нью-Йорк разом з частиною Нью-Джерсі і Пенсильванії, можна цілком виправдано припустити, що знищення кіоску з хот-догами посеред Пентагону перетворило б на брухт всю критично важливу військову артерію Америки.