Москва пропонувала італійській "Лізі" гроші на вибори в Європарламент / фото facebook.com/ItalyMFA.it

Росія пропонувала «правій» партії «Ліга», яка зараз входить у правлячу коаліцію в Італії, три мільйони євро на кампанію перед виборами в Європарламент, які пройдуть у травні.

Зокрема, пропозиція була зроблена під час зустрічі російського бізнесмена Іллі Якунін і члена італійської партії Джанлукою Савоіні в готелі «Метрополь» у Москві 18 жовтня 2018 року. Про це пише EUObserver з посиланням на розслідування двох італійських журналістів.

Читайте такожІталія запропонує ЄС відновити фінансування малого і середнього російського бізнесу - ЗМІ

Відео дня

Російська сторона пропонувала, щоб нафтова компанія «Роснефть» продала італійській Eni нафту з великою знижкою через посередника, яким би міг виступити європейський банк чи російська компанія. Деталі того, як різницю між цінами перерахувати партії «Ліга» не обговорювалися під час зустрічі в російському готелі, — сказав журналіст Стефано Вергіне. Однак, юрист, який супроводжував італійського політика Джанлуку Савоіні сказав Якуніну: «План наших «політичних хлопців» простий. Дайте знижку в розмірі 4%. Впродовж року «Роснефть» буде перераховувати 250 тисяч євро щомісяця. Тоді ці гроші будуть використані на фінансування кампанії».

«Ми хочемо профінансувати виборчу кампанію, тому це піде на користь обом сторонам», - сказав неназваний італійський юрист.

Італійські журналісти визнають, що не знайшли доказів того, що ці домовленості між «Лігою» і Росією були втілені. Однак, вони наполягають, що у них є тверді докази того, що переговори про гроші дійсно велися.

«Ми були 18 жовтня в готелі «Метрополь» і ми зібрали всі докази, які доводять те, про що ми говоримо», - сказав Вергіне.

У партії «Ліга» все заперечують і називають інформацію журналістів «абсурдом і безпідставними припущеннями». «Роснефть» теж все заперечує і погрожує судовим позовом. Але партії «Ліга» дійсно потрібні гроші для кампанії перед виборами в Європарламент. Адже торік Верховний суд Італії заморозив деякі активи політичної сили через обвинувачення в шахрайстві. Лідер партії Маттео Сальвіні не приховує, що він великий шанувальник російського автократа Володимира Путіна. І навіть носить футболку з його зображенням. Минулого жовтня він теж побував у Москві. За день до зустрічі в готелі «Метрополь» він провів переговори з віце-прем’єром РФ Дмитром Козаком.

Читайте такожЄвропарламент закликає заборонити неофашистські групи

Савоіні раніше був прес-секретарем лідера партії «Ліга». Зараз він грає впливову роль в італійській політичній силі. Крім того, разом з іншим членом «Ліги» Клаудіо д’Аміко він володіє інженерною фірмою у Москві під назвою Orion. Все це доповнює численні зв’язки між італійською партією і Росією, — стверджують у неурядовій британській організації Global Witness.

«Росія – одна з найбільш впливових країн світу. І цілком очевидно, що якщо вона дає комусь гроші, то щось хоче за це. Політична партія не повинна йти на такі речі», - сказав журналіст Вергіне.

Згідно з його даними, в готелі «Метрополь» Савоіні говорив Якуніну: «Нова Європа повинна бути ближчою до Росії. Ми хочемо змінити континент разом з союзниками, такими як Ганс-Крістіан Штрахе в Австрії, партією «Альтернатива для Німеччини» у ФРН, Марін Ле Пен у Франції, Віктор Орбан в Угорщині й «Шведськими демократами». Італійські журналісти зауважують, що всі ці політики й політичні сили вже давно займають проросійську позицію. Австрійська «Партія Свободи», яку очолює Штрахе, «Альтернатива для Німеччини» теж були звинувачені в отриманні грошей від Кремля. Марін Ле Пен теж брала російські гроші перед виборами.