Індійські Су-30 і МіГ-21 зійшлись в бою з пакистанськими F-16 / Flickr/Shawn Stephens

Індія чекає на повернення полоненого в Пакистані військового пілота Абхінандана Вартамана, чий літак збили пакистанські ВПС. А тим часом, стали відомі деталі безпрецедентної повітряної сутички між країнами два дні тому.

Як повідомляє індійський телеканал NDTV, бій відбувся у небі над Індійським муром. В ньому взяли участь 24 пакистанських літака, проти яких виступили вісім винищувачів ВПС Індії. Серед них був і МіГ-21, яким керував полонений в Пакистані пілот.

Читайте такожПакистан заявив про два збитих літаки ВПС Індії

Відео дня

Вартаман переслідував пакистанський двомісний F-16, намагаючись збити його на допомогою ракети класу «повітря-повітря» Р-37. Ракета влучила в ціль, а пакистанські пілоти встигли катапультуватися і приземлилися на боці своєї країни від Індійського муру.  NDTV повідомляє, що пакистанський повітряний ударний загін складався з восьми F-16, чотирьох Mirage-3 і чотирьох винищувачів J-17 китайського виробництва. Загін супроводжували інші винищувачі, мета яких було захистити його від будь-якої відповіді ВПС Індії. Групу пакистанських літаків помітили о 9:45 за місцевим часом, коли вона була за 10 кілометрів від Індійського муру.

Частина пакистанських винищувачів спробувала перетнути лінію, де їх перехопили вісім літаків ВПС Індії, серед яких були чотири Су-30, два оновлених Mirage 2000 і два МіГ-21. Телеканал повідомляє, що пакистанські літаки скинули бомби, які, однак, не влучили у військові цілі на індійському боці від стіни. Після цього вони спробували повернутися на бік Пакистану, але індійські винищувачі почали їх переслідувати.

Читайте такожThe Atlantic: Конфлікт Індії з Пакистаном пояснює, чому КНДР не віддасть ядерну зброю

Пілот Абхінандан Вартаман за штурвалом МіГ-21 гнався за пакистанським F-16, який був зафіксований на його радарі. Попри попередження про присутність інших бойових машин сусідньої країни, він вирішив атакувати суперника ракетою Р-73. Однак, на цьому етапі індійський літак виявився також в уразливому становищі.

Як повідомляє NDTV, пакистанські F-16 випустили дві ракети. Одна з них – AMRAAM – збила індійський МіГ-21. Індійський пілот Вартаман катапультувався і приземлився на пакистанській території, де його схопили. Очікується, що він повернеться в Індію завтра.