Без НАТО Росія відірве ще більше від сусідніх країн / УНІАН

Більшість людей на Заході йдуть на пенсію в 70 років. Наступного місяця НАТО виповниться стільки ж. Президент США Дональд Трамп неодноразово називав альянс «застарілим». А політолог з табору так званих «реалістів» Баррі Посен теж стверджує, що оборонній організації пора «на пенсію».

І щоб перевірити їхню позицію на правильність, потрібно подумати, яким буде міжнародне життя без НАТО. Як пише на сторінках Defense News колишній директор Національної ради безпеки США з питань політики оборони Ганс Біннендійк, наслідки будуть лише негативні.

Читайте такожНАТО посилює присутність на сході Європі, аби попередити конфлікт - Столтенберг

Відео дня

Найбільш катастрофічним з них називає ризик початку агресії з боку Росії і вірогідність прорахунків. Без чіткого зобов’язання захищати території союзників, підкріпленого американським ядерним стримуванням, президент Володимир Путін точно побачить можливість окупувати країни, які він вважає «російською територією».

«Він вже зробив це у Грузії і в Україні. І якби країни Балтії не приєдналися до НАТО, дуже вірогідно, вони теж були б уже окуповані російськими військами. Безумовно, Путін побачив би можливість захопити ще більшу частину України без «тіні» НАТО», - вважає автор.

Історія вчить, що більшість великих війн починалися тоді, коли агресивні лідери припускалися прорахунків. Німецький диктатор Адольф Гітлер атакував Польщу в 1939 році, будучи впевненим, що після Мюнхенської угоди, укладеної тогочасним прем’єр-міністром Великої Британії Невіллом Чемберленом, Лондон навряд чи відреагує на це. КНДР атакувала Південну Корею в 1950 році після того, як США вилучили Сеул зі свого оборонного периметра. Диктатор Іраку Садам Хусейн вторгся в Кувейт у 1990 році, будучи впевненим у сигналі від Америки про небажання реагувати на це. В кожному з цих випадків прорахунки призводили до початку великої війни.

Читайте такожТрамп виступив за вступ Бразилії до НАТО

По-друге, розпад НАТО сильно скоротить американські військові можливості, а також політичні і економічні переваги. Американські бази по всій Європі не лише забезпечують захист континенту, але й наближують американські сили до місць, де зосереджені головні загрози для інтересів Вашингтона. Приміром, без цих європейських баз США і без допомоги союзників по НАТО було б значно важче розібратися з терористами «Ісламської держави». Все це також впливає на економічну сферу. Щорічно США і Європа обмінюються товарами і послугами на один трильйон доларів. А американські прямі інвестиції на європейському континенті складають три трильйони. Ці економічні зв’язки забезпечують американське процвітання і створюють американські робочі місця. Але вони були б неможливі без сильної безпеки, яку гарантує НАТО.

Читайте такожСтолтенберг: НАТО готується до збільшення кількості ядерних ракет РФ у Європі

По-третє, демонтаж альянсу породив би розкол між країнами Європи. Адже оборонний союз не просто змушує військових різних країн співпрацювати, він також забезпечує зручний форум для обговорення і координації питань в області безпеки. Євросоюзу в цьому вимірі не зможе замінити НАТО, тому що у нього немає військової структури, занадто мало можливостей і немає лідерства, здатного знайти консенсус між різними поглядами. Німеччина і Франція вже шукають спосіб створити «план Б» на випадок розпаду НАТО. Але без Великої Британії у складі ЄС загальноєвропейський підхід, швидше за все, провалиться.