Якщо Луценко зміг "залізти в голову" Трампу, то чому цього не може зробити Кремль / УНІАН

Тепер, коли розслідування спеціального представника Департаменту юстиції США Роберта Мюллера, здається, виправдало Дональда Трампа у справу про змову з Росією, на прихильники американського президента і його син проштовхують новий скандал. Йдеться про те, що змова була, але не між Трампом і Москвою, а між Гілларі Клінтон і Україною. І ця дивна риторика не з’явилася нізвідки.

Вона прийшла з Києва, де український президент Петро Порошенко бореться за своє політичне життя у напруженій виборчій кампанії. Про це на сторінках Washington Post пише експерт Atlantic Council Мелінда Харінг. Те, як новий скандал потрапив на Fox News, сторінку в Twitter американського президента і в більш широкий національний дискурс, відкриває очі на багато речей. Зокрема, на те, як іноземні сили можуть гратися одержимим президентом, психопатичним телеканалом і відлунням в соціальних мережах.

Порошенко дуже відстає в опитуваннях перед першим туром президентських виборів, який пройде цього тижня. Він не герой і не лиходій. Він керував країною після того, як революція у 2014 році повалила проросійського попередника Віктора Януковича, а Москва анексувала Крим і розв’язала війну на Донбасі. Однак, Порошенко також цілком типовий пострадянський олігарх, який не реформував політичну, юридичну й економічну системи своєї країни належним чином.

Відео дня

Читайте такожAtlantic Council: Перед виборами Порошенка підводять друзі, а Тимошенко — її самовпевненість

Автор нагадує про звернення посла США в Україні Марі Йованович, яка висловила американську стурбованість українською корупцією перед виборами 31 березня. І те, як оточення Порошенка відреагувало, добре демонструє, як легко іноземним гравцям зі знаннями про психологію Трампа і кмітливість деяких ЗМІ маніпулювати медійним циклом Америки.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сказав в інтерв’ю The Hill, що він відкриє кримінальне розслідування нібито спроби одного з чиновників українських правоохоронних органів втрутитися в президентські вибори США у 2016 році. Луценко заявив, що голова НАБУ умисне організував витік інформації про таємні виплати Полу Манафорту від партії Януковича. Таким чином голова українського бюро Артем Ситник нібито хотів змінити хід кампанії на користь Клінтон. Поява в ЗМІ цих даних змусила Манафорта, який до виборів 2016 року в США працював на Януковича, піти у відставку з посади голови виборчого штабу Трампа. А підозри щодо змови республіканців з Росією набули значення.

Видання The Hill опублікувало інтерв’ю з Луценком, а потім написало сенсаційну історію. Ведучий Fox News Шон Ханіті зробив автора інтерв’ю зіркою випуску в прайм-тайм. Трамп, подивившись випуск, кілька разів за день розмовляв з Ханіті, а потім поділився заголовком історії на основі інтерв’ю Луценка на сторінці в Twitter. Після більш ніж 25 тисяч поширень в соціальних мережах теза про змову Клінтон з Україною стала вірусною.

Читайте такожThe Hill: Втручання України у вибори США доведеться розслідувати

Гнітючий висновок, який можна винести з цього прикрого спектаклю, в тому, що іноземні сили дуже легко можуть залізти в голову американському президенту, дотримуючись простої формули. По-перше, потрібно знайти спосіб пов’язати свою маріонетку з одержимістю президента США виборами 2016 року. По-друге, добитися, щоб це показав Ханіті на Fox News, сподіваючись, що Трамп буде дивитися, а потім напише про це в Twitter. Після цього можна розслабитися і насолоджуватися шоу.

Однак, на думку автора, потрібно зробити ще три додаткові ремарки. По-перше, The Hill виставило Луценка борцем з корупцією, який шукає правди й не піддається політичному впливу. А це точно не правдива характеристика українського генпрокурора. Автор нагадує, що у Луценка немає належної кваліфікації, він уникає кожної серйозної антикорупційної справи й захищає своїх друзів включно з Порошенком.

По-друге, історія про «українську змову» - абсолютна нісенітниця. Луценко сказав, що у нього є записи, які нібито доводять, що голова НАБУ, чиє бюро генпрокурор постійно намагається підірвати, умисне влаштував витік записів з «чорної бухгалтерії» Януковича, щоб допомогти кампанії Клінтон. Артем Ситник заперечує ці звинувачення. Автор називає голову НАБУ «невідомим героєм останніх п’яти років», чиє бюро добивається, щоб корумповані українські еліти нарешті потрапили за ґрати. Якщо у Луценка є записи, нехай дасть їх послухати всім.

Читайте такожNew York Times: На Заході бояться зупинки реформ в Україні за будь-якого президента

По-третє, Луценко звинуватив нинішнього посла США в тому, що вона нібито дала йому «список недоторканих». За його словами, американське дипломатичне представництво втручалося в його роботу. Посольство США заперечило абсурдні слова Луценка, який не надав ніяких доказів. На думку автора, звинувачення генпрокурора – це «помста» за передвиборче звернення Йованович, яка розкритикувала нинішню владу за слабку боротьбу з корупцією.

Механізм інформаційної операції, яку влаштували посіпаки Порошенка, очевидний. Луценко використав The Hill, що дістатися до Fox News, а з допомогою останнього – до Трампа і його Twitter. Тисячі раз поширене повідомлення на сторінці президента створило шум про змову, якої ніколи не було. Все це підриває раціональну дискусію, дискредитує дипломатів, які роблять свою роботу, і відволікає американців від важливіших питань.

Справжнє питання в цій історії таке: якщо купка іноземців, чиї імена більшість американців навіть ніколи не чули, так легко можуть маніпулювати Трампом, що заважає робити це ж саме іншим?