Збір даних про симпатиків кандидата є основою для побудови так званої мотиваційної "сітки" / фото УНІАН

Громадські організації, які під виглядом соціальних опитувань провели збір особистих даних виборців, пов’язані з близьким оточенням Петра Порошенка.

Як повідомляється в розслідуванні Bihus.Info, у січні 2019 року Україну охопила хвиля соціологічних опитувань, які викликали численні скандали щодо збору особистих даних виборців на користь Петра Порошенка. Відповідальність за опитування взяла на себе громадська організація "Інститут розвитку і сприяння демократії", яка виникла лише за місяць до того, у грудні 2018.

"Своїм агітаторам представники ГО вказували реальну мету їхньої роботи. Інструкція до заповнення формуляру передбачала саме збір особистих даних симпатиків Петра Порошенка", - наголошують журналісти.

Відео дня
bihus.info

Збір даних про симпатиків кандидата є основою для побудови так званої мотиваційної "сітки". "Сітка" - це піраміда фінансово вмотивованих агітаторів, які самі голосують за кандидата і залучають до голосування за нього інших виборців на платній основі. "У широкий вжиток "сітка", як технологія підкупу виборців, увійшла в 2015 році, у зв’язку з виборами до Верховної Ради Сергія Березенка, відомого тісними зв’язками з Петром Порошенком", - йдеться в матеріалі.

Читайте такожУ Нацполіції назвали найпоширеніші схеми підкупу на виборах

Березенко обирався до Верховної Ради на чужому окрузі. "Його навіть упіймали на підкупі, затримавши автівку із його соціальними угодами з виборцями і 200 тисячами гривень, розкладених по конвертах. Попри докази підкупу, Березенко тоді виграв вибори і по сьогодні відмовляється коментувати звинувачення на свою адресу", - пишуть журналісти.

Саме із Березенком пов’язана ГО "Інститут розвитку і сприяння демократії", заснована в грудні 2018 року. Керівник організації, Катерина Поп, за інформацією журналістів, співпрацювала із політтехнологом Дмитром Касьяновим, який керував виборчим штабом Сергія Березенка у 2015 році та прославився брудною кампанією з підкупу виборців. А у 2019 вона працює з Березенком, як із заступником начальника виборчого штабу Петра Порошенка.

Керівник ГО "Інститут" Катерина Поп поряд із Сергієм Березенком і головою політради партії “Солідарність” Максимом Саврасовим / bihus.info

В ГО "Інститут розвитку і сприяння демократії" двоє засновників, Іван Добровольский, донедавна помічник нардепа від БПП Сергія Олексієва, і Юрій Гойда, у якого є спільна компанія - "Аутсорсинг груп "Посіпаки" - із Марком Адамовським. Марк - це племінник мультимільйонера Андрія Адамовського, який раніше працював в бізнесі з Олександром Грановським, нині - народним депутатом від БПП.

Марк Адамовський повідомив журналістам, що не має стосунку до ГО Гойди і більше не працює разом із ним, але насправді вони і досі співзасновники ТОВ "Аутсорсинг груп "Посіпаки".

Крім ГО "Інститут розвитку і сприяння демократії", Юрій Гойда і Іван Добровольський у грудні 2018 заснували ще одне ГО - "Центр демократичного суспільства". Ця ГО отримала право стати офіційним спостерігачем на виборах Президента.

Читайте такожМасштабна скупка голосів: ЗМІ розповіли, як у Києві працює "сітка" Порошенка на виборах (інфографіка)

На її фейсбук-сторінці гасло "Український центр демократичного суспільства - робимо політику прозорою". От тільки ніякої інформації про саму організацію на сторінці немає. Ні адреси офісу, ні номера телефону, ні навіть електронної пошти - лише віконце месенджера.

"Юридична адреса ГО "Центр демократичного суспільства" - вул. Олевська 3а, кабінет №3. Насправді ж там невеликий родинний ресторан. У житлово-експлуатаційній дільниці, яка розпоряджається нежитловими приміщеннями за цією адресою, про ГО теж уперше чують. Немає навіть угоди про поштову скриньку для юридичної адреси", - повідомили журналісти.

Попри відкриту співпрацю із виборчим штабом Петра Порошенка, представники ГО "Інститут розвитку і сприяння демократії", приховують адресу свого офісу і відмовилися від інтерв’ю про діяльність своєї громадської організації, про джерела фінансування масштабних "соцопитувань" по всій Україні, які коштують десятки тисяч доларів кожне. "Це не рахуючи виплат готівкою "волонтерам" і просто виборців. Такі випадки зафіксовані у багатьох містах України", - йдеться в розслідуванні.

Зокрема, журналісти нагадали про конфлікт у Сумах, де штаб БПП перевіряла поліція через повідомлення про підкуп виборців. Після цього прокуратура почала кримінальне провадження проти поліцейських через перевищення влади та службових повноважень.

Журналісти повідомляють, що у Сумах рятувати своїх колег від поліції приїхав юрист ГО "Солідарність". Сама ж ГО "Солідарність" у червні 2018 році розмістила рекламних бордів президента на 400 тисяч гривень без пояснень про джерела фінансування.

Читайте такожЖурналісти розповіли, як Порошенко збирається сфальсифікувати вибори (відео)

Засновники цієї організації, Андрій Воронков – колишній спостерігач на виборах від нардепа Олеся Довгого, і Сергій Матусов, - помічник Руслана Сольвара, нардепа від того ж Блоку Петра Порошенка. За офіційною версією ГО "Солідарність" перед виборами збирала думки українців про діяльність Президента і підписи про євроінтеграційний курс. Цю версію озвучив Артур Герасимов.

"Однак насправді представники ГО "Солідарність", як і представники ГО "Інститут розвитку і сприяння демократії", збирали персональні дані прихильників чинного Президента із подальшим вербуванням", - стверджують журналісти Bihus.Info.

"Фактично по всій Україні діють три потужні ГО із сотнями або навіть тисячами агітаторів і непрозорим фінансуванням. Ці організації тісно пов’язані із БПП і близькими до президента депутатами", - запевнили журналісти.

Раніше міністр МВС Арсен Аваков у ефірі національного телеканалу показав схему підкупу виборців. У її центрі був портрет Березенка.

bihus.info

Сам Березенко звинувачення відкидає і посилається на лист з поліції, із повідомленням, що процесуальний статус Сергія Березенка у кримінальних провадженнях щодо підкупу  виборців не визначено.