Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональ Трамп був скептично налаштований до ідеї вжити заходів щодо Росії через отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.

Його переконала глава ЦРУ Джина Хаспел, повідомляє New York Times з посиланням на джерела, передає "Дощ".

За даними видання, у березні 2018 року вищі чиновники в області національної безпеки США зібралися в Білому домі, щоб обговорити з Трампом, як реагувати на отруєння Скрипалів.

Відео дня

Читайте такожБританія та Росія домовилися про повернення дипломатів - посол РФ в Лондоні

Лондон наполягав на висилці Білим домом «десятків» російських дипломатів, розповіли співрозмовники. Однак Трамп назвав отруєння лише «частиною шпигунських ігор» і виступив проти рішучих заходів. Деякі американські чиновники сприйняли позицію президента як прояв «співчуття до російського уряду».

Хаспел, яка займала на той момент посаду заступника директора ЦРУ, наполягла на висилці 60 російських дипломатів. Вона звернула увагу Трампа на те, що Скрипаль і його дочка були не єдиними потерпілими від нервово-паралітичної речовини «Новачок». Вона показала президенту фотографії дітей і тварин, які, за її твердженням, також постраждали від отрути.

Читайте такожФСБ вербувала співробітників візового центру, аби Петров і Боширов поїхали до Британії - розслідування

Як повідомляв УНІАН, у березні 2018 року прем'єр Британії Тереза Мей оголосила про видворення з країни 23 російських дипломатів у зв'язку з можливою причетністю Москви до отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля. Також 26 березня стало відомо, що Британія видала ордери на арешт російського капіталу сумнівного походження.

Незабаром Україна, США і країни ЄС оголосили, що висилають російських дипломатів через отруєння Скрипаля в Британії. Росія пригрозила відповіддю на висилку російських дипломатів з України. 27 березня генсек НАТО оголосив про видворення 7 російських співробітників.

66-річний громадянин Росії, колишній співробітник ГРУ, Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням 4 березня 2018 року. З ним була його дочка. Слідство прийшло до висновку, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», розробленою в СРСР.

Британська розвідка вважає Росію причетною до отруєння Скрипаля.