США збираються обкласти санкціями кораблі, які прокладають "Північний потік-2" / фото gazprom.ru

Європейські кораблі, які беруть участь у спорудженні сумнівного газопроводу з Росії в Німеччину, можуть стати суб’єктами для санкцій США. Таке покарання передбачає законопроект, запропонований обома партіями в Сенаті США у понеділок. Документ, який просувають республіканець Тед Круз і демократ Джейн Шахін, напряму націлений проти «Північного потоку-2».

Про це пише Foreign Policy з посиланням на текст законопроекту, який опинився в руках видання. Критики стверджують, що ГТС, покликана збільшити потік російського газу в Німеччину через Балтійське море, комерційно не виправдана. Натомість вона дасть Москві енергетичний важіль впливу на Західну Європу.

Читайте такожСША вирішили зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Відео дня

Польща і країни Балтії підтримують протест США проти російської «труби». Вони також застерігають, що її побудова дестабілізує Україну, якій доводиться оборонятися у війні проти Росії. Попри конфлікт, Київ отримує значні доходи від транзиту російського газу на Захід.

Законопроект, запропонований американськими сенаторами, націлений проти кораблів, які використовуються для прокладання труби на дні Балтійського моря. Такі судна є в розпорядженні західних енергетичних компаній. Але Кремлю їх бракує.

«Це одна зі сфер, в яких «Газпрому» бракує технічного досвіду і технологій в процесі побудови трубопроводу», - сказала експерт з питань енергетичних проблем в Євразії Агнія Грігас.

Джерело в Республіканській партії повідомило видання, що законопроект був створений на основі досвіду США у тиску на експорт нафти з Ірану. Згідно з документом, особи, які продовжують продавати чи здавати в оренду кораблі для побудови «Північного потоку-2», стануть об’єктами для санкцій США. Перетинати американський кордон їм буде заборонено, а всі активи на американській території – заморожені. Також законопроект передбачає запровадження широкого спектра штрафів проти тих, що надає фінансову або технічну підтримку чи страхує кораблі.

Читайте такожНаступниця Меркель заступилася за «Північний потік-2»

«Чи може все це затягнути процес? Звісно. Чи зупинить воно його? Тут в мене є певні сумніви», - сказав дослідник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Річард Неф’ю.

«Росія дала чітко зрозуміти, що вона збирається завершити проект не зважаючи ні на що», - додав він.

Законопроект сенаторів також може завдати удар про ще одному російському газопроводу під назвою «Турецький потік», який повинен сполучити Росію і Туреччину через Чорне море. За словами Грігас, ця труба теж входить у більш широкі спроби Кремля зміцнити свою хватку на енергетичному ринку Європи.

В нинішній формі законопроект також вимагає, щоб Держсекретар США кожного року звітував перед Конгресом про те, що було зроблено для зупинки дій всіх компаній, причетних до побудови «Північного потоку-2».