Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп у четвер представив нові імміграційні ініціативи.

Автори плану пропонують змінити правила видачі "зелених карт" на користь освічених і висококваліфікованих фахівців та відійти від їх переважної видачі родичам іммігрантів, які отримали американське громадянство, пише Голос Америки.

Крім того, Трамп воліє скасувати лотерею диверсифікаційних віз (яку називають у народі лотереєю "зелених карт").

Відео дня

"Випадковий вибір суперечить американським цінностям і блокує багатьох кваліфікованих потенційних іммігрантів з усього світу, які можуть багато чого привнести", - пояснив Трамп.

Представники адміністрації повідомили, що план Трампа передбачає запровадження імміграційної системи балів. Такі вже існують у Канаді, Японії, Австралії та Новій Зеландії.

Читайте такожТрамп має намір скасувати право на громадянство США за народженням

Кількість "зелених карт", що видаються владою США новим іммігрантам, не зміниться, однак при цьому будуть значно збільшені квоти для професіоналів високої кваліфікації, студентів з видатними досягненнями і для осіб з вищою освітою. До уваги також будуть прийматися вік претендентів, знання англійської мови та наявність у них пропозицій роботи у США.

Як пише Reuters, сьогодні тільки 12% всіх американських "зелених карт" видаються з урахуванням професійної кваліфікації та освіти тих, хто їх отримує. Для порівняння, влада Канади керується цим принципом при видачі 63% дозволів на постійне проживання. В Австралії цей показник ще вищий - 68%. Про це журналістам розповіли представники Білого дому.

"Не думаю, що всі країни ставляться до нас найкращим чином! Для того, щоб переконатися, що ми постійно проводимо оновлення, які нам потрібні, наша пропозиція - створити постійний і самодостатній трастовий фонд безпеки. Він буде фінансуватися коштом внесків та доходів, безпосередньо отриманих при перетині кордону. Важливо відзначити, що ми вже будуємо стіну, і до кінця наступного року ми повинні побудувати близько 400 миль", - заявив Трамп.

Для того, щоб пропозиції Трампа запроваджувались у життя, їх має схвалити Конгрес. За словами представників Білого дому, план Трампа зможе об'єднати Республіканську партію перед виборами.

Нагадаємо, Трамп вважає неефективною імміграційну систему США і є противником лотереї Green card. "Уявіть собі є лотерея, щоб опинитись у США. Людей обирають за результатами лотереї. Думаєте, з інших країн до нас потрапляють найкращі? Ні! Ну що це за система? Люди прибувають, вигравши у лотерею. Ми отримуємо найгірших, хто є у цих країнах - вони опиняються у лототроні, а вже звідти - витягується найгірший з усіх. І от ця людина і чує: "Вітаємо! Ти відправляєшся до Сполучених Штатів", - заявив президент США наприкінці 2017 року.