Протест у Празі / REUTERS

Близько 120 тисяч людей вийшли на вулиці Праги у вівторок, 4 червня, з протестами проти прем'єр-міністра країни Андрея Бабіша.

Про це повідомляє агенція dpa, передає Deutsche Welle.

Протестувальники, які зібрались на Вацлавській площі, тримали транспаранти з гаслами "Бабіша у в'язницю" та вигукували "Ганьба, ганьба!".

Відео дня

Читайте такожПрезидент Чехії вважає російський "Північний потік-2" вигідним для його країни

За даними організатора акції - неурядової організації Million Moments for Democracy - участь в ній взяло близько 120 тисяч осіб. Cвою оцінку кількості протестувальників поліція не дала.

Колишнього підприємця Андрея Бабіша обвинувачують у корупції. Правоохоронні органи закидають йому, що у 2007 році він незаконно отримав для свого холдингу Agrofert мільйонні субсидії від Євросоюзу, які призначалися для підтримки малих підприємств. Політика обвинувачують також у збереженні контролю над холдингом, який він передав в трастовий фонд.

За даними чеської газети "Hospodarske Noviny", після попереднього розслідування у ЄС було встановлено, що Бабіш має конфлікт інтересів. Внаслідок цього Єврокомісія може змусити Чехію повернути близько 17,4 мільйона євро, що були виділені компаніям Бабіша.

Цього тижня Бабіш відхилив заклики опозиції провести голосування щодо вотуму недовіри до нього у парламенті. Він назвав розслідування ЄС "атакою на Чеську Республіку" і загрозою для чеських компаній.

Раніше УНІАН повідомляв, що чеські соціал-демократи, які входять в урядову коаліцію з партією ANO прем'єра Андрея Бабіша, розглядають варіант заміни глави уряду на тлі скандалу з нібито викраденням сина прем'єра і його вивезенням до Криму через корупційне розслідування.

Раніше син прем’єр-міністра Чехії Андрей Бабіш-молодший заявив, що минулого року його проти волі відправили в окупований Крим та утримували там, щоб "сховати" на тлі гучного розслідування можливих корупційних діянь його батька.

Пізніше Бабіш заперечив звинувачення свого сина, що він насильно вивіз його в окупований Крим. Згодом Бабіш підтвердив, що його син Андрій був в окупованому Криму, однак заявив, що його перебування було там законним і не було викраденням.