У Молдові під будівлями держустанов встановили намети / newsmaker.md

У столиці Молдови невідомі особи вночі заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища та інші державні установи.

Читайте такожУ Молдові проєвропейський блок та "друзі Путіна" домовилися про коаліцію

Як повідомляє молдавське видання Newsmaker, біля входу в ці будівлі встановлені намети, а перед деякими з них протестують комбатанти. Деякі з протестувальників агресивно налаштовані до журналістів. Поліції біля будівель немає.

Відео дня

З посиланням на джерело повідомляється, що держустанови «беруть під охорону, і туди можуть не пустити нових призначенців».

Тим часом, як повідомляє Point.md, посилаючись на TV8, молдавська Демократична партія готується до акції протесту на площі Великого Національного Зібрання. Минулої ночі там була встановлена сцена з великими банерами ДПМ.

Станом на ранок перед будівлею уряду з учорашнього вечора стоять намети. Громадяни, що ночували в них, кажуть, що мають намір захищати державні установи. Зранку протестувальникам привезли сніданки.

Нагадаємо, парламент Молдови напередодні визнав її "захопленою державою" і сформував новий уряд. Уряд Молдови очолила Майя Санду. Її кандидатуру запропонував президент Ігор Додон.

Раніше Конституційний суд країни оголосив незаконними дії депутатів. У КС заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і має бути розпущений.

У зв'язку з цим парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу". У ній говориться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку главу Служби інформації та безпеки та голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що партія соціалістів і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.