У Молдові сьогодні засідали два уряди / Newsmaker

В будівлі парламенту Молдови відбулося засідання нового уряду під керівництвом Майї Санду. Водночас, Павло Філіп провів в будівлі уряду засідання свого кабінету.

Читайте такожПолітична криза у Молдові: Євросоюз визнав легітимним новий уряд країни

Як повідомляє молдавський ресурс Newsmaker, в ході засідання свого уряду Санду заявила, що вважає незаконним відсутність доступу нового кабміну до будівлі уряду. За її словами, новий кабмін не буде намагатися насильно проникнути в будівлю.

Відео дня

Тим часом, Павло Філіп зібрав на засідання міністрів, держсекретарів, керівників агентств і держінститутів, щоб обговорити роботу уряду в контексті політичної ситуації, що склалася.

«Є Конституція і закони країни, якими ми керуємося в нашій діяльності. Держінститути будуть працювати в нормальному режимі, так, щоб громадяни не страждали від цього глухого кута, який можна подолати шляхом діалогу політичних сил», — написав Він на своїй сторінці в facebook.

Зазначається, що засідання уряду Філіпа ніде не транслювали онлайн, вочевидь, там майже не було ЗМІ.

Будівля уряду Молдови оточена співробітниками поліції. Біля будівлі також знаходяться кілька протестувальників з наметового містечка.

Зазначається, що лідер Демпартії Володимир Плахотнюк, відвідуючи наметовий табір, розбитий біля будівлі, заявив, що намети будуть стояти «поки країну не звільнять».

Напередодні парламент Молдови затвердив склад нового уряду. Партія соціалістів і правий блок ACUM об'єдналися, обрали голову парламенту і затвердили склад уряду. Новим прем'єром Молдови була обрана Майя Санду. Глави дипломатичних місій Росії, США і Євросоюзу в Кишиневі були присутні на засіданні парламенту виступили з заявами на підтримку дій парламенту.

Конституційний суд країни оголосив незаконними дії депутатів. У КС заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і повинен бути розпущений.

Лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що партія соціалістів і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

У столиці Молдови невідомі в ніч на 9 червня заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку і навколишнього середовища та інші державні установи.