Сьогодні Додон підписав декрет про скасування цих рішень Філіпа / a tv.md

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що скасував указ про розпуск парламенту Молдови і призначення дострокових виборів на 6 вересня, який підписав Павел Філіп як в. о. президента.

Читайте також«Замовили через одеське угруповання»: Додон заявив про підготовку замаху на його життя

Як повідомляє молдавське видання Newsmaker, про це Додон заявив на зборах Вищої ради безпеки.

Відео дня

За його словами, указ Філіпа не відповідає конституційним нормам, тому сьогодні Додон підписав декрет про скасування цих рішень Філіпа. 

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу Кабміну і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту і склади профільних комісій. Уряд Молдови очолила Майя Санду, чию кандидатуру запропонував відомий своєю проросійською позицією Додон.

У Конституційному суді Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і повинен бути розпущений.

У зв'язку з цим парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державі". У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і недовіру Конституційному суду. У декларації також міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

У той же час лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що проросійська партія соціалістів Молдови і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

У ніч на 9 червня в Кишиневі протестувальники заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища та інші державні установи, щоб не пустити туди нових призначенців.

9 червня КС Молдови відсторонив Додона від посади президента і призначив виконувачем обов'язків президента колишнього прем'єр-міністра Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Європейський Союз визнав законним новий уряд Молдови і готовий з ним працювати, підкреслили високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні і єврокомісар Йоганнес Ган.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. За їх підсумками ПСРМ отримала 35 мандатів з 101 місця у парламенті, правляча Демократична партія Молдови - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM ( «Сегодня») - 26 мандатів.