Франк-Вальтер Штайнмайєр / REUTERS

Європейським країнам слід підтримувати з Росією менш близькі стосунки, ніж раніше.

Про це президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив у Фінляндії в неділю, 16 червня, передає dw.com.

Надії на всеосяжне партнерство з Росією зі зростаючим ступенем інтеграції не виправдалися. За словами Штайнмайєра, обидві сторони в даний час відчувають "глибоке розчарування".

Відео дня

Триваюча війна на сході України, а також анексія українського Криму мають значний вплив на відносини Європи та Росії, зазначив президент Німеччини. З майбутньою Росією неможливо вести справи "у звичному режимі", підкреслив він.

Читайте такожЕкс-канцлер Німеччини заявив про "законність анексії українського Криму

На думку Штайнмайєра, неприпустимо мовчки схвалювати, що простір для свободи вираження думок російського громадянського суспільства все більше звужується. Нещодавнє затримання і подальше звільнення кореспондента інтернет-видання "Медуза" Івана Голунова знову демонструє, що необхідно зберігати пильність, заявив глава німецької держави.

"Наші власні здатності щодо зміни Росії обмежені", - зазначив президент Німеччини. За його словами, Європі слід "у більшому ступені усвідомлювати це в інтересах більш функціонального партнерства".

В літній резиденції президента Фінляндії ввечері 16 червня розпочалася дводенна конференція по зовнішній політиці й політиці безпеки. У заході беруть участь близько 100 осіб.

Раніше УНІАН повідомляв, що Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу (Coreper) погодив рішення продовжити ще на рік заборону європейським компаніям вкладати інвестиції в окупований Росією Крим та імпортувати товари з півострова.