ЗМІ змогли захистити свого колегу, але Росія лишилася без прав / фото УНІАН

Справа проти журналіста Meduza Івана Голунова від початку викликала сумніви. Але в Росії, як правило, це не перешкода для системи юстиції, яку постійно використовують в політичних інтересах. Ще минулого десятиліття справа проти багатія Михайла Ходорковського довела, що при наявності бажання державної верхівки обвинувачувальний вирок може з’явитися навіть на основі найбільш абсурдних підозр.

Про це пише газета Neue Zürcher Zeitung, нагадуючи про низку справ, які ілюструють поліцейське свавілля в Росії. Нещодавно його жертвою став міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, який погруз у внутрішніх конфліктах в Кремлі. Також видання нагадує про сфабриковані справи проти режисера Кирила Серебренникова й американського інвестора Майкла Калві. Арешт останнього завдав сильний удар по репутації Росії. Але попри це, уряд досі утримує його за ґратами.

«Надто впливові групи зацікавлених, які чекають для себе вигоди від нацьковування правоохоронців на суперників, які заважають», - йдеться в статті.

Відео дня

Читайте такожThe Atlantic: Репресивна машина Росії виривається з-під контролю Путіна

На тлі такої історії звільнення Голунова здається щасливим одиничним випадком, а не проривом у бік захисту конституційних прав. Парадоксальним чином цей епізод демонструє, що кримінальне переслідування повністю підпорядковане політиці в Росії.

«Не суддя допоміг Голунову добитися свого права. Не хто інший, як особисто Путін, вірогідно, подав сигнал про звільнення журналіста», - зауважує видання.

Але що могло змусити Кремль дати сигнал поліції про «відбій»? Звісно, значну роль зіграла консолідація російських ЗМІ, які підтримали колегу. Підтримку висловлювали навіть наближені до Кремля газети. Але варто зауважити й ще один фактор. Голунов своїми розслідуваннями розворушив гніздо похоронного бізнесу в Москві. Але для Кремля це була дрібниця. Вищі ешелони уряду, схоже, вирішили, що краще зупинити акт помсти локальних функціонерів і не ризикувати наслідками громадського невдоволення.

Читайте такожBusiness Insider: Кремль намагається залякати журналістів, але вони демонстративно не слухаються

«Для Голунова це стало щасливим збігом обставин. Але для Росії навряд чи щось зміниться. Репресивний апарат продовжує працювати. І вже в середу він був націлений проти сотень громадян, які вирішили скористатися своїм конституційним правом на вільні зібрання», - йдеться в статті.