Ілюстрація / REUTERS

США проведуть перші за майже два десятиліття страти після того, як Генеральний прокурор Вільям Барр наказав Федеральному бюро в’язниць скласти графік страти п’яти в’язнів-смертників. За його словами, найвища міра покарання буде відновлена заради справедливості, на яку заслуговують сім’ї жертв.

Всіх п’ятьох в’язнів, яких стратять, були засуджені за вбивство, — пише The Independent. Деякі з них були також визнані винними в катуванні або зґвалтуванні дітей і людей літнього віку.

«Конгрес прямо санкціонував смертну кару через законодавчий акт, ухвалений народними представниками в обох палатах парламенту, який був підписаний президентом», - сказав Барр.

Відео дня

Читайте такожAmnesty International заявила про зниження числа страт до 10-річного мінімуму

«За адміністрації обох партій Департамент юстиції домагався смертної кари для найгірших злочинців включно з цими п’ятьма вбивцями, кожен з яких був засуджений присяжними після повного і чесного провадження. Департамент юстиції дотримується верховенства закону. І ми зобов’язані перед жертвами і їхніми сім’ями виконати вирок, винесений нашою судовою системою», - додав він.

Видання зауважує, що у США страти зазвичай проводилися на рівні штатів, а не на федеральному рівні. Тому нинішнє рішення щодо смертної кари дуже відрізняється, оскільки має федеральний характер. Загалом у США 29 штатів досі дозволяють засудження до страти. Серед них, зокрема, Каліфорнія, Техас, Аризона, Флорида й Орегон. Нью-Йорк, Аляска, Вашингтон, Іллінойс і більшість штатів країни відмовилися від такої практики.