Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі закликають Сполучені Штати Америки і Російську Федерацію скорочувати ядерні арсенали і не допустити нову "гонку озброєнь".

Читайте такожСтолтенберг розповів, як НАТО відповість на розміщення Росією нових ракет в Європі

Про це на брифінгу у Брюсселі заявив представник Європейської комісії Карлос Мартін Руїз де Гордехуелa, відеозапис якого розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Відео дня

"Європейський Союз неодноразово наполегливо закликав Російську Федерацію ефективно урегулювати серйозні занепокоєння щодо недотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Ми заохочуємо США і Росію добиватися подальшого скорочення їхніх арсеналів, в тому числі стратегічних і нестратегічних, розгорнутих і нерозгорнутих ядерних озброєнь", - заявив представник ЄК.

Також він сказав, що в ЄС вітатимуть оперативне налагодження діалогу щодо майбутнього нового договору про скорочення ядерних озброєнь між Сполученими Штатами та Російською Федерацією після 2021 року.

"Європейський Союз нагадує про свою давню відданість ефективному, заснованому на договорах, контролю над озброєннями, який піддається перевірці, а також роззброєнню. Ми з цієї причини закликаємо зберегти досягнення Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Враховуючи зростання напруженості, ми повинні бути обережні, щоб не ступити на шлях нової гонки озброєнь, яка зведе нанівець досягнення з істотних скорочень (озброєння), досягнуті після закінчення "холодної війни" - наголосив Карлос Мартін Руїз де Гордехуелa.