У Мексиці суд вперше визнав право вживати кокаїн у рекреаційних цілях / фото Matrix Tyler via flickr.com

У Мексиці суд вперше в історії країни дозволив двом людям вживати кокаїн в рекреаційних цілях.

Як повідомляє BBC Україна з посиланням на організацію Mexico United Against Crime (MUCD), у рішенні суду йдеться, що ці люди, імена яких не називаються, мають право "зберігати, транспортувати і вживати кокаїн", але не продавати його.

До того, як рішення суду набуде чинності, його ще має схвалити колегія суддів вищої інстанції.

Відео дня

Читайте такожУ Нідерландах серед бананів виявили партію кокаїну вагою 1,6 тонни

При цьому, навіть якщо вирок підтвердять, він стосуватиметься лише двох конкретних людей.

Mexico United Against Crime заявила, що це рішення - позитивний крок на шляху вироблення в країні нової наркополітики.

У MUCD наполягають, що стратегія заборон вже давно довела свою неефективність, натомість декриміналізація вживання наркотиків дозволить правоохоронним органам переорієнтувати свої зусилля на більш важкі злочини - зокрема вбивства, викрадення людей тощо.

Мексика давно страждає через постійні конфлікти з наркокартелями. Щороку в країні вбивають тисячі людей, які мають стосунок до наркоторгівлі.

Читайте такожВ Швейцарії можуть легалізувати продаж марихуани

У 2018 році цей показник сягнув 33 тис. 341 смерті - за даними місцевої Ради з міжнародних відносин, це на 15% більше, ніж у 2017 році.

В останні роки Мексика поступово відходить від суворих підходів до наркополітики. Раніше Верховний суд вже дозволив вживання марихуани в рекреаційних цілях - щоправда, лише в окремих випадках.

Президент країни Андрес Мануель Лопез Обрадор, політик лівих поглядів, який вступив на посаду у грудні минулого року, обіцяв радикальні зміни щодо того, як влада будуватиме боротьбу з наркотиками. За його словами, замість арештів влада зосередить увагу на примусовому лікуванні наркозалежних.

Пропрезидентська партія "Рух національного відродження" вже презенутвала закон про легалізацію вживання канабісу в рекреаційних цілях.