Королева Великої Британії Єлизавета II / REUTERS

Королева Великої Британії Єлизавета II схвалила план прем'єр-міністра Бориса Джонсона про припинення роботи парламенту.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на Таємну раду Її Величності.

Припинення роботи парламенту (пророгація) набере чинності між 9 і 12 вересня і триватиме до 14 жовтня. За планом Джонсона на 14 жовтня призначена промова королеви в парламенті, в якій вона оголосить програму уряду.

Відео дня

Читайте такожЄлизавета II розчарована британськими політиками - ЗМІ

У середу уряд Великої Британії звернувся до королеви з проханням призупинити роботу парламенту. Королева останні кілька століть завжди слідує порадам міністрів.

Як привід для припинення роботи парламенту Джонсон використовував процедуру підготовки та оприлюднення нової програми уряду.

Цей крок прем'єр-міністра обурив його опонентів з питання про Brexit, які становлять більшість у Палаті громад. Вони вважають, що він позбавить їх можливості повноцінно брати участь у процесі Brexit, і називають поведінку глави уряду антиконституційною.

Джонсон підкреслює: припущення про те, що намір припинити роботу парламенту викликаний бажанням вивести Британію з Євросоюзу без угоди - "повна неправда".

Борис Джонсон раніше заявляв, що хотів би, щоб Британія вийшла з ЄС з угодою, але якщо угоди не буде, країна все одно залишить Євросоюз 31 жовтня. В результаті припинення роботи у депутатів буде всього кілька днів на наступному тижні, щоб домогтися змін. Палата громад повертається з канікул 3 вересня.

Читайте такожБританія може погодитися виплатити лише чверть суми «відступних» за Brexit, в ЄС говорять про дефолт Лондона – ЗМІ

Зазвичай британський парламент ненадовго призупиняє роботу кожен рік - у квітні або в травні. У цей час припиняється вся законодавча робота, а законопроекти, які парламент не встиг прийняти, втрачають можливість бути прийнятими (проте в деяких випадках їх розгляд може бути перенесено на наступну сесію).

Всі члени парламенту і міністри зберігають свої місця, але ніякі обговорення і голосування в парламенті не проводяться.

Це не те ж саме, що розпуск парламенту - коли депутати складають повноваження, і призначаються загальні вибори.