REUTERS

Москва і Мінськ на даному етапі не обговорюють створення військової бази Росії в Білорусі, є зобов'язання, які компенсують її відсутність, заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

Про це повідомляє ТАСС у вівторок, 1 жовтня.

Раніше у вівторок глава МЗС Білорусії Володимир Макей висловив думку, що в розміщенні на території республіки російської військової бази «немає ні практичного, ні політичного, ні військового сенсу». Він зазначив, що рішення Мінська продиктоване національними інтересами, воно прийнято не під тиском ззовні.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко заявив про готовність ввести миротворців на Донбас

У свою чергу, перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов вважає, що військова база могла б стати для республіки «парасолькою безпеки». На його думку, білоруська сторона вчинила недалекоглядно.

У вересні глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров назвав відмову Білорусі від військової бази РФ «неприємним епізодом».

"Це дійсно неприємний епізод. Але головне не форма, а зміст: президент Республіки Білорусь Олександр Григорович Лукашенко неодноразово підкреслював, що його країна на 100% союзник Росії, і що армію республіки потрібно розглядати як таку, що захищає наші спільні інтереси і нашу спільну територію", -  зазначив Лавров в інтерв'ю газеті "Комерсант".

Тема створення на території Білорусії російської військової бази обговорюється вже давно. У 2015 році Лукашенко поставив у цьому питанні крапку, заявивши, що така база не потрібна ні Москві, ні Мінську. А галас навколо цієї теми він назвав політичним.

Як повідомляв УНІАН, на території Норвегії помітили тактичні групи російського спецназу, які діяли як у Шпіцбергені, так і на материковій частині країни.