Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео виступив на захист дій адміністрації Дональда Трампа стосовно України.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на агентство AP.

Виступаючи перед журналістами в Афінах, Помпео заявив, що розслідування, про яке США просили владу України, стосувалося можливого втручання України в президентські вибори 2016 року в США.

Відео дня

При цьому держсекретар не став згадувати про пропозицію Трампа, яка звучала в розмові з новим президентом України, спеціально розслідувати справу щодо компанії Burisma у якій працював син колишнього віце-президента США Джо Байдена Хантер.

Читайте такожТрамп оскаржував причетність РФ до отруєння Скрипалів — WP

Помпео розкритикував розслідування імпічменту як "явно політичне" і сказав, що дії Держдепу були спрямовані виключно на поліпшення відносин з новою владою України, яка прийшла навесні. Він також сказав, що робота колишнього спеціального посланника в Україні Курта Волкера ґрунтувалася на вказівках президента робити саме це.

"Держдепартамент за вказівкою президента був сфокусований на створенні простору, де ми могли б у кінцевому підсумку створити хороші стосунки з цим урядом. Посол Волкер старанно працював над створенням цієї можливості", — сказав Помпео.

Помпео також сказав, що Державний департамент відповів Конгресу, який вимагав документи, пов'язані з Україною. Однак він не сказав, що це була за відповідь.

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, що відбулась 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулося 25 липня. У стенограмі йшлося про те, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

26 вересня у США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.