Ілюстрація / REUTERS

Військова операція, яку президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує почати в Сирії, може перетворити цю територію в «турецький В'єтнам» і закінчитися для Анкари поразкою.

Про це повідомляє The National Interest.

Читайте такожТрамп пригрозив "повністю зруйнувати" економіку Туреччини

Відео дня

Як зазначає видання, Ердоган хоче зміцнити політичні позиції на тлі нестабільності турецької економіки і перемоги кандидата від опозиції на виборах мера Стамбула. Тому висока ймовірність вторгнення Туреччини в північно-східну частину Сирії, яку займають курди.

Турецький лідер розраховує, що Анкарі вдасться досить швидко перемогти курдів, позбавивши їх доступу до нафтових свердловин. Однак, як вважає видання, Туреччина може мати перевагу у веденні бойових дій в горах і сільських районах на першому етапі операції, але надалі Анкара натрапить на істотні труднощі.

Зокрема, це пов'язано з участю в конфлікті інших країн. Так, влада Саудівської Аравії може надати сирійським курдам зброю і розвіддані, щоб перешкодити Туреччини встановити своє панування в регіоні. Крім того, направити озброєння курдам може і Ізраїль, оскільки Ердоган і турецькі розвідслужби раніше надавали підтримку руху ХАМАС, який в Ізраїлі визнано терористичною організацією. Також існує ймовірність того, що на боці курдів виступлять Греція і сили чинного президента Сирії Башара Асада.

Читайте такожУ Туреччині відреагували на погрози Трампа зруйнувати її економіку

В результаті, підкреслює The National Interest, Туреччина ризикує загрузнути в затяжній війні, яка призведе до виснаження країни.

«Турецькі війська можуть увійти в Сирію подібно тому, як Червона армія вторглася до Афганістану, а Сполучені Штати - до В'єтнаму. Однак і Москва, і Вашингтон в результаті зрозуміли, що увійти набагато простіше, ніж вийти», - наголошується в матеріалі видання.

Як повідомляв УНІАН, військово-повітряні сили Туреччини в понеділок, 7 жовтня, атакували штаб курдських формувань, що входять в коаліцію Сирійських демократичних сил (SDF), в місті Ель-Малікія на північному сході сирійської провінції Хасеке.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про намір розпочати військову операцію проти курдських формувань.