Гордон Сондленд / REUTERS

Посол Америки в Євросоюзі Гордон Сондленд дасть свідчення у Конгресі наступного четверга у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє видання The Hill.

Читайте такожPolitico: У США цікавляться, що Україна дала Трампу за першу партію Javelin

Відео дня

Сондленд погодився на пропозицію Конгресу попри наказ Державного департаменту цього не робити. Крім того, Держдеп заблокував виступ дипломата цього тижня.

За словами адвоката, Сондленду сказали, що він не уповноважений ділитися з публікою документами, пов’язаними зі службою, бо вони є власністю уряду.

Водночас захист відповів, що Сондленд контролює документи, що є у його розпорядженні: «Посол Сондленд сподівається на передачу документів у Конгрес в четвер».

Сондленда вважають ключовим свідком у справі про усунення Трампа з посади президента США. Дипломата згадують у скарзі про намагання американського глави тиснути на Україну.

Американське слідство розглядає Сондленда як союзника Трампа.

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня.

У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена. 26 вересня в США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського. 30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.