REUTERS

Спроби президента Дональда Трампа натиснути на Україну задля отримання шкідливої інформації проти політичних суперників сталися після того, як вороги Києва у регіоні вмовили лідера США зайняти ворожу позицію щодо української держави. Зокрема, намагався зробити президент Росії Володимир Путні.

Про це пише Washington Post з посиланням на чинних і колишніх чиновників США. Розмови Трампа з Путіним, прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном й іншими лідерами зміцнили його віру в те, що Україна - безнадійно корумпована країна, яка до того ж намагалася підірвати його перемогу на виборах в 2016 році. Жоден з них не заохочував Трампа розглядати Київ як потенційне джерело шкідливої інформації про Джо Байдена і не намагався переконати американського президента в будь-якій теорії змов щодо українського втручання у американську виборчу кампанію.

Читайте такожNew York Times: Друзі Джуліані намагалися нажитися на його пошуках політичного бруду в Україні

Відео дня

Але їхні зневажливі розповіді про Україну зміцнили уявлення Трампа про неї. Чиновникам Білого дому довелося переконувати Трампа, що уряд в Києві потрібно підтримати, а не використовувати для політичних цілей. За даними видання, про роль Путіна й Орбана розповів заступник помічника Держсекретаря США Джордж Кент, коли давав свідчення за зачиненими дверима слідчим Палати представників у справі про імпічмент. Кент вказав на влив лідерів Росії й Угорщини як на фактор, який допоміг налаштувати Трампа проти українського президента Володимира Зеленського за лічені місяці перед скандальною телефонною розмовою 25 липня.

Один з американських чиновників розповів Washington Post, що на початку травня під час телефонної розмови Путін "робив свою звичну справу", намагаючись підірвати відносини США з Україною.

"Він завжди говорив, що Україна - це лише кубло корупції", - розповів чиновник.

Члени відомств США у сфері безпеки очікували, що будуть спроби отруїти ставлення Трампа до Зеленського. Але голоси Путіна й Орбана набули додаткової ваги цього року через звільнення або скорочення впливу тих американських чиновників, які намагалися протидіяти впливу Путіна й інших авторитарних лідерів на Трампа. Джерела Washington Post вказали на звільнення міністра оборони США Джима Меттіса і голови адміністрації Білого дому Джона Келлі, які підтримували надання військової допомоги Україні. Цього року вони вже не мали змоги відстоювати збереження цього потоку. Тож Трамп заморозив допомогу перед дзвінком 25 липня.

Читайте такожLos Angeles Times: Солдати України гинули в бою, поки Трамп затримував допомогу США

Радник з національної безпеки Джон Болтон також був активним прихильником України в її конфлікті проти Росії. Але його відносини з Трампом цього року дуже швидко погіршилися. Зрештою, минуло року він втратив свою позицію в Білому домі.

"З часом доводилося лише спостерігати за зняттям всіх запобіжників", - сказав неназваний чиновник Білого дому про боротьбу проти впливу на Трампа з боку Руді Джуліані, Путіна й Орбана.