REUTERS

Президент США Дональд Трамп хотів, щоб в Україні спочатку відкрили потрібні йому розслідування, а лише потім відбулася його зустріч з українським лідером Володимиром Зеленським. Слідчі Палати представників опублікували численні листи. Вони ілюструють, як керівництво Держдепартаменту координувало з помічниками українського президента й особистим адвокатом

Трампа потенційну зустріч між лідерами країн за умови, що українська сторона відкриє розслідування щодо виборів у США у 2016 році, а також проти енергетичної компанії, на яку працював син Джо Байдена.

Про це пише Washington Post. Листи надав слідчим колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер під час майже 10-годинної процедури свідчення. Вони викривають, що американські чиновники розуміли небажання Трампа зустрічатися з президентом України Володимиром Зеленським до тих пір, поки він не пообіцяє запустити всі розслідування. При цьому, український лідер повинен був зробити це публічно.

Відео дня

Читайте такожТрамп обговорював Байдена з головою Китаю, стенограму засекретили - CNN

В текстах не згадується ім’я Байдена. Але демократи в Конгресі, які очолюють процес імпічменту, вказують на них як на чіткий доказ того, що Трамп вимагав від Києва запустити політично мотивовані розслідування.

«Чув від Білого дому, що якщо президент З переконає Трампа, що він проведе розслідування, добереться до суті того, що сталося у 2016 році, ми зможемо призначити дату візиту у Вашингтон», - йшлося в повідомленні Волкера помічнику українського президента Андрію Єрмаку за 25 липня. Це повідомлення було відправлене за лічені години до скандальної розмови президентів.

Однак, через два тижні після неї лідер США все одно не погоджувався зустрічатися із Зеленським. Чиновники з американської адміністрації намагалися переконати українську сторону, що Трампу потрібна відповідна публічна заява. Про це йдеться в листуваннях.

«Гадаю, президенту США потрібен результат», - писав посол США в ЄС Гордон Сондленд у повідомленні Волкеру 9 серпня. При цьому дипломат зауважив, що Зеленський повинен виступити перед пресою й оголосити про початок розслідувань.

Читайте такожBloomberg: Імпічмент Трампа можна влаштувати за тиск на Україну, але не за Австралію

«Щоб уникнути непорозумінь, потрібно попросити Андрія написати заяву (під ембарго), щоб ми змогли точно побачити, що вони пропонують охопити», - писав Сондленд.

Наступного дня українська сторона погодилася оголосити про свої плани провести розслідування, яких вимагав Трамп, а також назвати дату зустрічі між лідерами України й США.

«Щойно у нас буде точна дата, ми скличемо брифінг для преси, оголосимо про майбутній візит і опишемо своє бачення перезавантаження відносин між Україною і США включно з питаннями про Burisma і розслідуванням втручання у вибори», - написав Єрмак Волкеру 10 серпня. Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів Burisma впродовж п’яти років.

Але Трамп так і не призначив зустріч. І оскільки США відмовляли Зеленському в аудієнції з американським президентом, чиновники в Білому домі обговорювали й висували низку нових вимог.

«Ми тепер кажемо, що допомога у сфері безпеки й зустріч у Білому домі обумовлені розслідуваннями?», - писав першого вересня повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор у повідомленні Сондленду після того, як Трамп не з’явився у Польщі, де мав зустрітися із Зеленським.

Читайте такожWashington Post: Трамп використав віце-президента США для тиску на Україну

«Як я сказав у телефонній розмові, я думаю, що це божевілля затримувати військову підтримку заради допомоги у політичній кампанії», - писав Тейлор Сондленду 9 вересня, скаржачись, що рішення адміністрації Трампа про замороження військової допомоги, яку Конгрес схвалив для України, вже створило «кошмарний сценарій».

«Президент дав чітко зрозуміти, що немає ніяких обмінів. Президент намагається зрозуміти, чи Україна справді збирається втілити прозорість і реформи, які президент Зеленський обіцяв під час кампанії», - відповів Сондленд.

Видання пише, що повідомлення відображають стан політичного клімату  на Капітолійському пагорбі. Демократи й республіканці ведуть запеклу суперечку щодо того, чи були дії Трампа тиском на Зеленського з метою змусити його розслідувати справи щодо Burisma й українського втручання у вибори у 2016 році. Чи зловживав американський президент таким чином владою, чи це була допустима дипломатія.