REUTERS

Коли цього місяця двох бізнес-партнерів особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані арештували за звинуваченнями у залученні іноземних грошей у виборчу кампанію в США, на це звернули увагу федеральні прокурори в Чикаго, які працюють над іншою справою. Слідчі й раніше наштовхувалися на Лева Парнаса й Ігора Фрумана, розплутуючи справу проти газового магната з України, звинуваченого в хабарництві.

Washington Post з посиланням на власні джерела. Прокурори з Чикаго звернулися до своїх колег в Нью-Йорку, які оголосили двом бізнесменам звинувачення щодо іноземних грошей, щоб запропонувати допомогу. Парнас з липня працював перекладачем для адвокатів олігарха Дмитра Фірташа. Чиказькі прокурори підозрюють, що між Фірташем, Парнасом і Фруманом могли бути більш широкі відносини. Нова увага до можливого зв'язку між ними виникла завдяки тому, що український енергетичний магнат став на бік Трампа і його союзників на тлі його власної боротьби проти екстрадиції в США.

Читайте такожTime: Розшукуваний в США Фірташ дав адвокату Трампа бруд на Байдена

Відео дня

Цього літа Фірташ за рекомендацією Парнаса найняв двох адвокатів з консервативного блоку, які виступають головними захисниками президента Трампа. Тим часом, Парнас і Фруман, які мають глибокі ділові зв'язки в Україні, почали допомагати Джуліані в його полюванні на бруд, який можна було б використати проти демократів в США. Ці зусилля тепер в центрі уваги процедури імпічменту, яку розпочали в Палаті представників проти Трампа. Як два емігранта з СРСР змогли пробитися в еліти оточення Трампа і опинитися в центрі шторму, пов'язаного з імпічментом?

Український олігарх тепер постав перед питаннями про те, чи не зіграв він тіньову роль у цьому. Справа Фірташа допомогла підживити теорії змови Джуліані одним відомим способом. У вересні австрійські адвокати олігарха передали суду завірені свідчення колишнього Генерального прокурора України, в яких він стверджував, що його звільнили за розслідування проти сина тогочасного віце-президента США Джо Байдена. Джуліані з того часу цитував документ як доказ, який нібито підтверджує його звинувачення.

Адвокати Фірташа заперечують будь-які його зв'язки з Парнасом і Фруманом. А член його юридичної команди сказав, що Фірташ "не зіграв жодної ролі" у діях Джуліані, додавши: "Він повністю зосереджений на власній справі". Фірташ, якого федеральні прокурори США звинувачують у зв'язку з організованою злочинністю Росії, лишається впливовою фігурою в Україні попри те, що він живе в Австрії. Він заперечує зв'язки з криміналом і всі звинувачення, які проти нього висунули в Чикаго. В липні олігарх змінив свою команду юристів, замінивши давнього адвоката американських демократів Ленні Девіса Вікторією Тоенсінг і Джозефом ДіГенова, які часто з'являються в ефірі Fox News, щоб захищати Трампа. Вони тривалий час були неформальними радниками юридичної команди президента США поряд з Джуліані.

Читайте такожForeign Policy: Фірташ намагається використати скандал навколо України

Взявши справу Фірташа, Тоенсінг і ДіГенова добилися рідкісної особистої зустрічі з Генеральним прокурором США Вільямом Барром, а також іншими чиновниками Департаменту юстиції, щоб висловитися проти звинувачень на адресу Фірташа. Про це Washington Post розповіли джерела, поінформовані про деталі зустрічі. Барр відмовився втручатися у справу. Прес-секретар Департаменту юстиції сказала, що справа проти українського олігарха "має повну підтримку з боку лідерів департаменту".

"Ми продовжуємо тісно співпрацювати з Міністерством юстиції Австрії у справі про екстрадицію Фірташа", - додала вона.

В заяві представник Тоенсінг і ДіГенова сказав, що Фірташ вперше зустрівся з Парнасом у липні і "не має жодних інших ділових зв'язків" ані з ним, ані з Фруманом.

"Жодні кошти не були сплачені Парнасу з боку Фірташа окрім тих, які стосувалися його роботи в якості перекладача для юридичної фірми", - наголосив представник адвокатів Фірташа.

Минулого тижня під час інтерв'ю Джуліані назвав українського олігарха "цікавим хлопцем", але додав, що ніколи не зустрічався з ним і не працював на нього.

"Я оцінював певною мірою Фірташа, щоб зрозуміти, чи не має він певної інформації", - сказав Джуліані.

"Наскільки мені відомо, нічого у нього немає. Я розглядав, напевне, 20 таких олігархів", - додав адвокат Трампа, зауваживши, що не знає нічого про відносини Фірташа з Парнасом і Фруманом.

Читайте такожУрятуватися від екстрадиції: Фірташ намагається уникнути видачі до США (відео)

"Це не моє діло", - відхрестився Джуліані.

На початку року Джуліані виражав зневагу до Фірташа, стверджуючи6 що заможний українець має зв'язки з російськими бандами. На той час захистом Фірташа все ще займався Девіс, який також був адвокатом колишнього юриста Трампа Майкла Коена. Через це американський президент був дуже розлючений на нього.

"Девісу платить цей хлопець, якого звинувачують у зв'язку з найвищими колами російської організованої злочинності", - говорив в березні Джуліані під час інтерв'ю для The Hill.

В 2018 році Парнас і Фруман почали робити кроки, щоб проникнути у внутрішні кола прихильників Трампа. Вони обідали у Білому домі з президентом США і снідали в Каліфорнії з його сином Дональдом Трампом-молодшим. Джуліані часто приводив Парнаса і Фрумана на офіційні й неофіційні події включно з політичними зібраннями, спортивними заходами й похоронами екс-президента США Джорджа Буша в грудні 2018 року. Джуліані навіть запросив їх на цьогорічні урочисті заходи, присвячені пам'яті жертв терактів 11 вересня 2001 року. Джуліані колись обіймав посаду мера Нью-Йорка. І такі його гості здивували багатьох колишніх колег у місті.

Водночас Парнас і Фруман почали використовувати їхні близькі відносини з Джуліані для просування власних бізнес-інтересів. Компанія, заснована арештованими нещодавно друзями, заплатила Джуліані 500 тисяч доларів. Вони також згадували ім'я Фірташа, просуваючи свою нову компанію з продажу зрідженого газу, яку вони заснували в 2018 році. На енергетичній конференції в Г'юстоні у березні Парнас і Фруман підійшли до представника української компанії "Нафтогаз" Андрія Фаворова.

Читайте такожУ США затримали ще одного бізнесмена, пов'язаного з адвокатом Трампа

Колишній партнер Фаворова Дейл Перрі розповів, що під час низки зустрічей вони пропонували продавати українській компаній газ. Парнас і Фруман говорили представнику "Нафтогазу", що сподіваються найближчим часом побачити нове керівництво на чолі компанії, яке б прийняло їхні пропозиції, а також відкликання тогочасного посла США в Україні Марі Йованович, яка виступала проти діяльності двох сумнівних бізнесменів. В травні її таки усунули з посади в Києві за розпорядженням Трампа. В інтерв'ю Перрі сказав, що в плані, який пропонували Парнас і Фруман, був елемент, який дивував Фаворова. Вони говорили, що "Нафтогаз" повинен відмовитися від фінансових претензій до Фірташа на мільярд доларів.

"Він думав про це: "Борги Фірташа? Чому ці хлопці взагалі говорять про них?". Він просто не міг зрозуміти", - розповів Перрі.

Тим часом, Парнас і Фруман допомогали й Джуліані, який шукав в Україні інформацію про підтвердження українського втручання у американські вибори в 2016 році, а також про те, що Байден використав свою владу на посаді віце-президента США для звільнення Генпрокурора України задля порятунку свого сина. Насправді міжнародна спільнота підтримувала звільнення Віктора Шокіна. А розслідування проти компанії Burisma було зупинене на той час, коли Байден добивався зміни українського Генпрокурора.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

Але в січні 2019 року Парнас і Фруман влаштували розмову між Джуліані і Шокіним по Skype. І останній запевняв, що його звільнення було пов'язане з розслідуванням проти Байдена-молодшого. 4 вересня Шокін склав завірені письмові свідчення про це. Згодом, цей документ Джуліані часто показував на телебаченні як доказ своїм звинуваченням проти Байдена. Але згідно з текстом самого документу, він був написаний "на прохання юристів, які діють від імені Дмитра Фірташа".