Дональд Трамп / REUTERS

За зачиненими дверима президент Дональд Трамп дав чітко зрозуміти, які його погляди на Україну: "Вони там намагалися повалити мене". Згідно з твердженнями людей, знайомих з даними розслідування Палати представників щодо імпічменту, лідер США вважає Східноєвропейського союзника, а не Росію, відповідальним за втручання у вибори 2016 року, розслідуванням якого займався спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

Про це пише New York Times, додаючи, що ці погляди американського президента спростовані розвідувальними службами США, суперечить зовнішній політиці країни, а також відкидається багатьома соратниками Трампа в Республіканській партії. Але ці його переконання вказують на масштаби впливу на його ставлення до України з боку давніх і не підтверджених теорій змови, які поширювалися онлайн і в деяких консервативних ЗМІ.

Читайте такожWashington Post: Путін і Орбан налаштували Трампа проти України

Відео дня

В понеділок Трамп знову назвав процедуру імпічменту "полюванням на відьом", наполягаючи, що він нічого не порушив під час телефонної розмови з українським президентом Володимиром Зеленським.

Але свідчення у справі про імпічмент, які тривають вже п'ятий тиждень, вказують на те, що дехто в адміністрації вважав проблемою погляди Трампа на Україну. Деякі свідки пригадували зустріч у Білому домі, яка відбулася в травні й під час якої група американських чиновників, повернувшись з інавгурації Зеленського, давали брифінг президенту США. Американський посол в ЄС Гордан Сондленд, спеціальний посол Курт Волкер й інші свідки говорили, що Трамп з підозрою ставився до України попри добре закріплену американську підтримку розвитку демократії в цій країні. Кілька свідків говорили, що Трамп був переконаний у намірах України знищити його президенство.

"Президент Трамп був скептичним", - говорив Сондленд, згідно із його письмовими ремарками. За його словами, він лише пізніше зрозумів, що лідер США зв'язуючи свого особистого адвоката Руді Джуліані з українською стороною добивався розслідування щодо виборів у 2016 році, а також проти Джо Байдена.

"Для всіх нас було очевидним, що ключ до зміни точки зору Трампа щодо України - це Джуліані", - сказав посол США.

Видання нагадує, що демократи в нижній палаті Конгресу запустили процедуру імпічменту після того, як інформатор подав скаргу щодо телефонної розмови Трампа з Зеленським у липні. Ця розмова лідерів США і України відбулася на наступний день після того, як Мюллер дав свідчення Конгресу щодо дворічного розслідування про зв'язок виборчої команди Трампа з Росією.

"Наша країна натерпілася, і Україна добре знає про це", - говорив американський лідер під час розмови з Зеленським.

"Я б хотів, щоб ви з'ясували, що сталося в усій цій ситуації щодо України, про яку кажуть в CrowdStrike. Сервер, вони кажуть, що він в Україні", - додав Трамп.

Читайте такожПереклад тексту розмови Трампа із Зеленським: «Потрібно розібратися з ситуацією щодо Байдена»

В цьому епізоді він повторював теорію змови, яку поширював Джуліані. Згідно з нею, фірма CrowdStrike, яку найняла Демократична партія для проведення розслідування щодо хакерських атак на її сервери електронної пошти в 2016 році, була пов'язана з Україною. CrowdStrike виявила в липні 2016-го, що російські агенти зламали мережу партії й викрали електронні листи, які були потів опубліковані на сайті WikiLeaks. Висновки компанії були підтверджені слідчими ФБР і допомогли Мюллеру висунути звинувачення проти 12 росіян з російської військової розвідки.

Але теорія змови твердить про те, що кібератака на системи Демократичної партії була підлаштована, щоб підставити Росію. А сам сервер був фіктивним і містив несправжні дані. Навіть союзники з Республіканської партії намагалися вмовити Трампа відмовитися від таких безпідставних тверджень.

"Я ніколи не був шанувальником CrowdStrike, тобто всієї цієї історії про сервер", - сказав республіканець з Палати представників Марк Мідоус минулого тижня.

Читайте такожPolitico: У США цікавляться, що Україна дала Трампу за першу партію Javelin

Мідоус, якому Трамп довіряє, переконаний, що Україна могла зіграти якусь роль в американських виборах. Але, на його думку, пошуки фальшивого поштового сервера надумані.

"Я б не робив ставку на те, що відправляти свого приватного адвоката шукати якийсь сервер в іншій країні", - сказав конгресмен.

Інші республіканці також намагалися переконати Трампа, що Україна ні до чого. Колишній радник з внутрішньої безпеки Том Боссерт сказав, що Джуліані зробив Трампу "ведмежу послугу", розповідаючи фальшиві історії.