Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі не хочуть нової гонки озброєнь, але змушені реагувати на розміщення Росією ядерних ракет в Європі.

Про це Столтенберг повідомив на прес-конференції у Брюсселі після завершення першого дня дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Організації Північноатлантичного договору.

"Схоже усе, що говорить про припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, є аргументом для збільшення витрат на оборону, оскільки більша кількість російських ракет з ядерним потенціалом в Європі здатні за лічені хвилини досягнути європейських міст, що просто збільшує невизначеність і непередбачуваність, з якими стикаються члени НАТО", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

У цьому зв'язку генсек сказав, що Альянс почав реагувати на появу більшої кількості російських ракет шляхом приведення до вищого ступеня боєготовності сил НАТО і розміщення боєздатних груп на східному рубежі Альянсу. Також він додав, що члени НАТО почали більше інвестувати в оборону.

"Але як я наголошував неодноразово - ми не хочемо нової гонки озброєнь, ми не хочемо нової холодної війни, і ми прагнемо кращих відносин з нашим сусідом Росією, включаючи ефективний режим контролю над озброєннями", - сказав Столтенберг.

Читайте такожУ НАТО відповіли на пропозицію Росії ввести мораторій на розміщення ракет

Як повідомляв УНІАН, 2 серпня завершилася процедура виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, в результаті чого дана угода припинила свою дію.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що Росія несе виключну відповідальність за припинення договору. За його словами, починаючи з принаймні середини 2000-х років, Росія розробляла, виробляла, здійснювала пускові випробування, а тепер розгорнула кілька батальйонів своєї ракети, що суперечить договору (крилатої ракети середньої дальності наземного базування SSC-8 або 9М729). Сполучені Штати вперше висловили свою стурбованість Росії в 2013 році. Росія у відповідь систематично, протягом шести років, відкидала зусилля США, спрямовані на повернення Росії до дотримання умов договору.

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ був покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняв США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.