Дональд Трамп / REUTERS

Федеральний суд в Портленді в штаті Орегон призупинив набрання чинності указу президента США Дональда Трампа, що забороняє в'їзд до країни мігрантам, які не здатні оплачувати медичні рахунки.

Читайте такожТрамп хоче скасувати отримання американського громадянства за правом народження

Відповідне тимчасове рішення суд прийняв у суботу, 2 листопада, напередодні початку дії нових правил, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

Наразі невідомо, коли суддя винесе постійне рішення замість тимчасової постанови.

Позов до суду подали сім громадян США та некомерційна організація. Вони вважали, що указ Трампа завадить прибуттю двом третинам потенційних легальних мігрантів, а також істотно скоротить кількість осіб, що в'їжджають до країни за сімейним візами.

"Заборона, яка починає діяти ввечері, розділила б сім'ї та скоротила б на дві третини кількість мігрантів, які прибувають на підставі green card", - заявила представниця центру Justice Action Естер Сун, яка представляла інтереси позивачів.

Заборона Трампа мала поширюватися лише на осіб, які подають заявки на отримання міграційних віз для в'їзду до країни, але не на тих, хто вже перебуває в США. Також ця норма не діє щодо осіб, які мають вид на проживання в США, які шукають притулку, біженців та дітей. Водночас ця норма діє для батьків, чоловіків і жінок американських громадян. У Білому домі підкреслили, що забагато осіб, які не є громадянами США, скористалися "щедрими програмами охорони здоров'я".

За даними Інституту міграційної політики, у 2017 році 57% американських мігрантів мали договір про приватне медичне страхування, тоді як кількість таким чином застрахованих осіб, що народилися в США, становить 69 відсотків. При цьому державне страхування мали 30 відсотків мігрантів і 36 відсотків тих, хто народився в цій країні.