Дональд Трамп / REUTERS

У 2006 році Дональд Трамп-молодший разом з сестрою Іванкою побували в Україні, щоб обговорити з місцевими урядовцями питання побудови готелю й гольф-клубу. Через два роки після того вони повернулися, щоб зустрітися із забудовниками.

Сім’я Трамп планувала збудувати мережу вишуканих курортів у пострадянських країнах. І Україна здавалася їм дуже перспективною, пише Politico. Але відкриття бізнесу на її території вимагало вмілої навігації в місці, яке досить довго страждало від корупції. І в рамках своїх початкових ініціатив, Trump Organization залучила забудовників Дмитра Буряка і Фелікса Сатера. Вони обидва мали ділові інтереси в Росії.

Читайте такожWashington Post: Теорія про втручання України у вибори США може походити з Росії

Відео дня

«Тепер, через десятиліття після того, як зусилля його компанії забуксували, президент Дональд Трамп стверджує, що саме син його політичного суперника Джо Байдена, а не він, намагався нажитися на «дуже корумпованій» Україні», - пише Politico.

Критики американського президента кажуть, що таке добре знайоме «трампівська» суперечність посилює сумніви у його спробах виправдати свої вимоги від Києва почати розслідування проти Байденів бажанням викорінити корупцію в Україні. Trump Organization не звинувачують у порушенні закону в ході її діяльності в Україні на початку 2000-х. Власне, про них американські ЗМІ раніше не писали. Але ініціатива компанії пропонує черговий приклад того, наскільки заплутані зовнішньополітичні рішення колишнього бізнесмена стосовно країни, в якій у нього були фінансові інтереси.

Палата представників і Сенат, схоже, нічого не знали про зв’язки Trump Organization в Україні. Про це виданню сказали десяток конгресменів і чиновників. Нові дані ґрунтуються на судових документах, урядових електронних листах, які опинилися в руках консервативної групи Judicial Watch, а також на повідомленнях іноземних ЗМІ.

Читайте такожТрамп ненавидів Україну з початку своєї президентської каденції - WP

«Зовнішньополітичні рішення Трампа підіймають підозрілі питання, чи він дбає про американський народ чи про власний гаманець», - сказала конгресмен-демократ Праміла Джаяпал, яка входить в комітет Палати представників з питань юстиції.

Trump Organization не відповів Politico на запити про коментар. Але у Білому домі сказали, що будь-які попередні ділові угоди в Україні не мають нічого спільного із зовнішньою політикою Трампа.

В 1990-х і на початку 2000-х нинішній американський президент кинув оком на пострадянські країни включно з Україною, які відкрилися для іноземних інвестицій. Його компанія розглядала щонайменше два проекти на українській території: готель з гольф-клубом в Києві і яхт-клуб на морському узбережжі Ялти, яка тепер під окупацією Росії. Український уряд дав Trump Organization право на будівництво в обох містах. Не відомо, чому жоден з проектів так і не був реалізований.

Читайте такожWashington Post: Тиск на Україну почався за довго до розмови Трампа з Зеленським

У 2005 році міністр транспорту України Євген Червоненко говорив, що Трамп збирається інвестувати близько 500 мільйонів доларів. Але інші повідомлення вказують на те, що Trump Organization планувала продавати франшизу свого бренду й отримувати виплати від будь-якого українського проекту замість того, щоб володіти нерухомістю. Цю модель компанія використовувала в багатьох куточках світу. Багато хто в Україні вітали наміри сім’ї Трамп.

«Експерти кажуть, що зацікавленість таких людей, як Дональд Трамп, українським ринком – це велика перевага для нашої країни. Це певного роду офіційне визнання світовими інститутами, що українська нерухомість заслуговує на фінансування», - писало видання Delo.ua у 2008 році.

Trump Organization працювало з Буряком. Він керував компанією DeVision, яка називала себе однією з найбільших на ринку нерухомості в Україні. Буряк також був віце-президентом Petrochemical Holding, якій належала DeVision. Директора холдингу у 2002 році звинуватили у зловживанні повноваженнями через його справи з російською енергетичною компанією «Газпром».

Читайте такожWashington Post: Білий дім умисне відібрав в України торговельні привілеї

Крім того, у Литві розслідували справу про те, чи Буряк разом з іншими підрозділами Petrochemical Holding не пересилали гроші спецслужб Росії для «Трудової партії», яка на початку 2000-х мала панівне становище у Вільнюсі. А нещодавнє розслідування парламентського відомства у Литві щодо політичного і виборчого втручання дійшло висновку, що Petrochemical Holding і Буряк «становлять загрозу для інтересів» балтійської країни.

Компанія Трампа також працювала із Сатером, якого в 1998 році визнали винним в організації спільно з організованою злочинністю шахрайської схеми на 40 мільйонів доларів. Про це свідчать дані прокуратури. Ім’я Сатера згадали у 2016 році під час президентських виборів у США. Про нього говорили як про посередника Трампа у спробах збудувати Trump Tower у Москві. Через це на нього звернули увагу слідчі з команди спеціального прокурора Роберта Мюллера у розслідуванні втручання Росії у вибори.

У питанні проекту в Україні народжений в Росії Сатер працював з Тевфіком Аріфом, головою Bayrock Group, штаб-квартира якої розташована у Trump Tower в Нью-Йорку.

Читайте такожNew York Times: Росія може використати Україну, щоб знову вплинути на вибори в США

«Пам’ятаю, коли ми були у Ялті. Ми шукали можливостей», - говорив Сатер у 2008 році.

«Я пам’ятаю, як говорив з Trump Organization про ці можливості. Навіть пам’ятаю конкретні можливості, які ми обговорювали. Втім, до фінішної прямої справа не дійшла», - додав він.

В судових документах вказано, що Bayrock Group була причетна до проектів Трампа в Ялті, а також у Фініксі, Москві, Стамбулі й Варшаві. Діти Трампа також брали пряму участь у контактах з українськими чиновниками.

В лютому 2006 року Дональд Трамп-молодший разом з сестрою Іванкою прибули в Київ, де зустрілися з Віктором Ткачуком, який був радником тогочасного президента України Віктора Ющенка. Також вони провели зустріч з Андрієм Заїкою з консорціуму «Українське будівництво». У 2008 році Трамп-молодший повернувся в Київ, щоб зустрітися із забудовниками у компанії DeVision.

Деякі деталі зустрічі були розкриті в електронному листі Департаменту юстиції, переданому Judicial Watch.

Читайте такожWashington Post: Путін і Орбан налаштували Трампа проти України

«Дональд Трамп-молодший зустрівся з DeVision в Києві у червні 2008 року, а також у Нью-Йорку. Обговорювали проект готелю Euro Park і гольф-клуб», - йдеться в листі за грудень 2016 року, який написав чиновник Департаменту юстиції Брюс Ор.

Буряк говорив у ті часи, що Трамп-молодший підтримав два проекти: готель Euro Park в Києві, вартістю 60 мільйонів доларів, і гольф-клуб в Конча-Заспі. Але ці ініціативи Trump Organization в Україні провалилися. Насправді всі спроби компанії розширити свій бізнес на пострадянський простір не призвели до спорудження завершеної нерухомості. Трамп відмовився від 47-поверхового проекту в Батумі, Грузія. А його хмарочос в столиці Азербайджану досі недобудований.

В кінці 2000-х Трамп подав у суд на журналіста Тімоті О'Браєна за те, що він розповів про втрати бізнесмена через угоди в Києві і Ялті. Позов був відхилений.