REUTERS

На перший погляд у містечку немає нічого особливого. Бруднуватий населений пункт площею з чотири футбольних поля з десятком будинків, деякі з яких збудовані лише на половину, розташований на похмурій околиці Києва. Але Анатевка, названа на честь села з творів Шолом-Алейхема, має принаймні побіжну роль у драмі про імпічмент Дональда Трампа.

Як пише Bloomberg, її почесний мер – це особистий адвокат президента США Руді Джуліані. Крім того, гроші в будівництво містечка вклали його два бізнес-партнери – Лев Парнас й Ігор Фруман, яких нещодавно звинуватили у порушенні виборчих законів США.

Читайте такожBloomberg: Джуліані хотів стати адвокатом «ПриватБанка»

Відео дня

Над Анатевкою нависає питання, чи вона справді те, чим повинна була б стати, а саме притулком для євреїв-переселенців з охоплених війною регіонів на Сході України. А також чи зіграла вона якусь роль у спробах Джуліані, Парнаса й Фрумана натиснути на українських чиновників, щоб змусити їх почати розслідування проти політичних опонентів Трампа в США.

Загадка містечка починається з його жителів. Лише 20 з них – це дійсно євреї, які через війну були змушені покинути Донбас й переїхати жити в три невеликі багатоквартирні будинки. Про це виданню розповіли двоє місцевих мешканців на умовах анонімності. Керівники проекту стверджують, що в містечку живе 100 людей, а місцеві кажуть, що лише 65. Більшість з них – євреї з Києва. Великий гуртожиток для біженців від війни стоїть порожній. Близько 200 дітей відвідують три добре обладнані місцеві школи. Але більшість учнів приїжджають автобусом з Києва й сіл неподалік. Деякі платять за навчання.

Читайте такожWashington Post: У США допитають одного з керівників "Нафтогазу" у справі проти Джуліані

Відвідувачам тут не дуже раді. Їх тримають на відстані охоронці у сірому камуфляжі. Засновник містечка рабин Моше Азман відмовився спілкуватися з журналістами Bloomberg. Видання пише, що Азман знайомий з Джуліані вже приблизно 15 років. Про це розповіли люди, знайомі з ситуацією. Колишній мер Нью-Йорка вперше приїхав у Київ у 2003 році, щоб виголосити промову на замовлення українського олігарха Вадима Рабіновича. Азман також має тісні відносини з Парнасом і Фруманом, які зібрали 500 тисяч доларів для містечка через доброчинну організацію «Американські друзі Анатевки». На сайті групи вказано, що вона буде відповідати за кожен пожертвуваний долар. А в школі для хлопчиків висять таблички, на яких Фрумана хвалять за великий внесок.

Однак, «Американські друзі Анатевки» не подавали фінансових звітів впродовж останніх двох років. Тож важко перевірити, як сумлінно організація виконує обіцянку щодо «відповідальності за кожен долар». Бухгалтер організації Майкл Колоден відмовився говорити, коли з ним зв’язалися у його офісі в Брукліні. Адвокат Парнаса теж відмовився давати коментарі, так само як і захисник Фрумана. Сам Джуліані не захотів розмовляти з Bloomberg про містечко в Україні. За його словами, він боїться, що видання все перекрутить чи буде перебільшить все, що він скаже.

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

Минулого місяця Парнас і Фруман були звинувачені в Нью-Йорку у перерахунку іноземних грошей для політичних кампаній Республіканської партії в США. Вони стверджують, що ні в чому не винні. Прокурори Нью-Йорка вивчають записи про більш ніж 50 рахунків включно з тим, який належить «Американським друзям Анатевки». Адже Фруман і Парнас заснували організацію разом у 2017 році.

У травні Джуліані збирався прийняти титул почесного мера Анатевки. Парнас вже був у Києві, коли адвокат американського президента раптом скасував свій візит через публічний осуд намірів «відкопати» в Україні бруд проти колишнього віце-президента Джо Байдена.

Замість цього Джуліані зустрівся з Азманом у Парижі й прийняв великий ключ від містечка, який засвідчив його статус почесного мера. У столиці Франції він також зустрівся з головою САП Назаром Холодницьким в рамках спроб адвоката американського президента добитися початку розслідування про втручання України у вибори США у 2016 році.

Читайте такожWashington Post: Прокурори США помітили зв'язок між Фірташем і адвокатом Трампа

Видання пише, що за останні чотири роки Азман з допомогою Парнаса й Фрумана зміг зібрати мільйони доларів для Анатевки від олігархів єврейського походження по всіх країнах, які колись входили в СРСР. Приміром, мільярдер і засновник гірничодобувної компанії в Казахстані Олександр Машкевич, якого розшукують у Великій Британії, пожертвував містечку в Україні 200 тисяч доларів. Про це свідчать дані сайту «Американські друзі Анатевки». Про внесок одного зі співзасновників російської соціальної мережі «Вконтакте» Іцчака Мірілашвілі теж говорить табличка на школі для хлопчиків. Його батько Михайло теж зробив пожертву.

В Анатевці кілька євреїв, які були змушені тікати від війни на Сході України, поскаржилися виданню на умови, в яких вони живуть. За їхніми словами, вони ледве зводять кінці з кінцями, працюючи на будівництві в містечку й прибираючи чужі помешкання за невеликі гроші. Одна сім’я у невеликому двокімнатному будинку без холодильника розповіла, що не може заплатити за навчання й ремонт. Тому що грошей ледве вистачає на основні потреби й комунальні послуги, які Анатевка не покриває. Мешканці кажуть, що коли просять інші організації про допомогу, їм відмовляють. Тому що Анатевка нібито повинна забезпечити їх усім.