Протестуючий в Гонконзі / REUTERS

Президент Дональд Трамп підписав закони, прийняті в обох палатах Конгресу з метою підтримки учасників демократичних протестів у Гонконзі.

Трамп підписав два закони, попри гучні протести з боку офіційного Пекіна, з яким Вашингтон вже тривалий час веде переговори про закінчення торгової війни, пише Голос Америки.

Законопроект, прийнятий одноголосно в Сенаті і майже одноголосно (з одним голосом проти) у Палаті представників минулого тижня, вимагає від Держдепартаменту щонайменше раз в рік підтверджувати наявність у Гонконгу достатньої автономії для продовження торгових привілеїв з боку США. Зараз Гонконг користується ними, будучи одним із світових фінансових центрів. Закон, підписаний Трампом, також передбачає санкції за порушення прав людини в Гонконзі.

Читайте такожНа виборах у Гонконгу лідирує опозиція

Дональд Трамп підписав ще один законопроект, схвалений Конгресом: він забороняє експорт в Гонконг засобів для розгону демонстрацій - таких як сльозогінний газ, гумові кулі й електрошокери.

"Я підписав ці законопроекти з поваги до голови Сі [Цзіньпіну] і жителів Гонконгу. Вони прийняті в надії на те, що лідери і законодавці Китаю і Гонконгу зможуть мирно врегулювати розбіжності, що призведе до довгострокового миру і процвітання для всіх", - йдеться в заяві президента США.

Влада Китаю назвали ратифікацію законопроектів "грубим втручанням" у внутрішні справи КНР і "порушенням міжнародного законодавства".

Як передає DW, вимога до США припинити втручатися у внутрішні справи КНР була висловлена китайськими дипломатами послу США в Китаї Террі Бранстеду, якого з цією метою у четвер, 28 листопада, викликали на бесіду в МЗС.

При цьому заступник голови МЗС Китаю Ле Юйчен настійливо попросив США "виправити свої помилки і скоригувати курс". В іншому випадку відносини між КНР та США можуть постраждати, зазначив китайський дипломат.

Як повідомляв УНІАН, з червня в Гонконзі проходять багатотисячні акції протесту. Їх учасники спочатку виступали проти планів уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників владі Китаю.

Читайте такожПротести в Гонконгу: поліція погрожує стріляти бойовими набоями

Пізніше учасники протесту стали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам. Крім того, демонстранти закликають до незалежного розслідування випадків поліцейського насильства на попередніх акціях.

Спеціальний адміністративний район Гонконг (Сянган) є частиною Китаю з 1997 року. До 2047 року Гонконгу гарантовано широкі спеціальні права, серед яких - свобода преси, зібрань і висловлення думок.

У жовтні міністр Гонконгу з питань безпеки Джон Лі зняв з розгляду законопроект про видачу ймовірних злочинців владі КНР. Однак наймасовіші протести в Гонконгу з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю не вщухають.