Ілон Маск \ REUTERS

Журі присяжних дійшло висновку, що глава компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск не спаплюжив британського спелеолога-дайвера Вернона Ансуорта, який в 2018 році допомагав рятувати тайських школярів, які опинилися в пастці в печері, вхід до якої був затоплений водою. Тоді Маск в "Твіттері" назвав його "pedo guy".

Читайте такожІлон Маск назвав педофілом британського дайвера, який рятував дітей з печери в Таїланді

Присяжні окружного суду в Лос-Анджелесі винесли свій вердикт у справі про наклеп на четвертий день судового розгляду, передає Бі-бі-сі. У журі було п'ять жінок та троє чоловіків.

Відео дня

64-річний Ансуорт вимагав у якості компенсації $190 млн, стверджуючи, що твіт Маска завдав шкоди його репутації. Використаний бізнесменом вираз - його можна перекласти як педофіл - він визнав наклепом.

У червні 2018 року вони публічно посперечалися про порятунок 12 школярів, які опинилися замкненими у печері в Таїланді. 48-річний Маск під час суперечки в "Твіттері" назвав Ансуорта педофілом ("pedo guy"). Пізніше твіт був видалений, Маск вибачився, але Ансуорт все одно подав на нього позов за наклеп.

Ансуорт брав участь у порятунку дітей. Тоді в печерному комплексі Тхам Луанг застрягли 12 місцевих школярів та їхній футбольний тренер. Вони провели без світла два тижні, після чого були евакуйовані командою аквалангістів, в якій був і Ансуорт.

Тоді ж Ансуорт прокоментував пропозицію Маска відправити на допомогу застряглим дітям спеціально побудовану міні-субмарину. Виявилося, що рятувальникам цей пристрій не знадобився, і Ансуорт назвав цей вчинок "піар-трюком". Більше того, він сказав, що Маск може засунути свій підводний човен "туди, де болить" ("stick where it hurts").

Далі вони обмінялися твітами, і в цій перепалці Маск назвав дайвера "pedo guy".

У суді бізнесмен говорив, що зробив це, захищаючись від нападок Ансуорта - "помилкових та образливих". "На образу я відповів образою", - заявив Маск, визнавши, що його слова були нічим не виправданим випадом по відношенню до "добропорядної спроби надати допомогу дітям".

Бізнесмен також закликав не сприймати його слова буквально. "Я вважаю, що він не пропонував мені зайнятися сексом з підводним човном, - пожартував Маск. - Так і я не мав на увазі буквально, що він педофіл".

У Південній Африці, де він виріс, ці слова досить часто вживаються під час сварок і означають "мерзенний стариган" ("creepy old man"), пояснював Маск в суді на цьому тижні: "Цей вираз використовують, щоб образити людину, її зовнішність і поведінку, а не для того, щоб звинуватити в педофілії".

Після вердикту присяжних глава SpaceX і Tesla заявив журналістам: "Моя віра в людство відновлена".

Адвокат дайвера Лін Вуд заявив, що вони залишають суд з високо піднятою головою, хоча вердикт присяжних не можна назвати хорошим рішенням для суспільства. "Це сигнал, що ви можете висунути будь-яке обвинувачення, яке тільки захочете, як би бридко воно не звучало і яким би неймовірним воно не було. І це зійде з рук", - обурився адвокат. На суді він називав Маска "хуліганом-мільярдером" і говорив, що скромне життя його клієнта було затьмарене цим скандалом.

Сам Ансуорт сказав, що поважає рішення журі, хоча все пішло не так, як він очікував. Присяжним знадобилося менше години, щоб винести одноголосний вердикт після чотириденного судового розгляду.

У суді Маск говорив, що прийняв Ансуорта за "випадкового хлопця", що не має відношення до рятувальної операції, і тим більше не очікував, що твіт зі словами "pedo guy" буде сприйнятий буквально. У суді бізнесмен ще раз вибачився за цей твіт.