США завдали авіаудару по автоколоні іракського ополчення / REUTERS

Повітряні сили США завдали в Іраку удару по автоколоні збройного формування «Хашд аш-Шаабі» (ополчення). Загинули щонайменше шестеро осіб.

Читайте такожООН закликає світ не допустити ще однієї масштабної війни у Перській затоці

Про це повідомляє Al Jazeera з посиланням на іракські ЗМІ. Стверджується, що ціллю удару був один з лідерів «Хашд аш-Шаабі». Атака сталася на дорозі на північ від Багдада.

Відео дня

У «Хашд аш-Шаабі» заперечують, що в знищеній автоколоні перебував високопоставлений командир організації.

«Хашд аш-Шаабі» відома також під ім'ям «Сили народної мобілізації», являє собою об'єднання шиїтських, єзидських та християнських міліцій, які борються на стороні іракського уряду проти ІГ.

Як повідомляв УНІАН, 3 січня за кілька годин після бомбардування міжнародного аеропорту в Багдаді США вбили іранського генерала Касема Сулеймані – за вказівкою американського президента Дональда Трампа.

Ймовірно, Сулеймані прибув до Іраку для зустрічі з представниками проіранського збройного формування "Аль-Хашд аш-Шабі". Американські ракети влучили в колону авто цього формування.

Того ж дня представник Пентагону пояснив, що Сулеймані розробляв плани нападу на американських дипломатів та членів дипломатичної служби в Іраку й регіоні. Також Вашингтон звинуватив Сулеймані у схваленні штурму посольства США в Багдаді 31 грудня.

ЗМІ вже припускають, що вбивство генерала може призвести до відповіді з боку Ірану. Так, екс-командувач Корпусу вартових ісламської революції закликав "жорстоко помститися Америці", а верховний лідер Ірану заявив, що у відповідь на вбивство Сулеймані буде "сувора помста".

Крім того, за інформацією журналістів, Сулеймані неодноразово відвідував Кремль, спілкувався з Путіним і міністром оборони РФ. Основною темою розмов була спецоперація Росії в Сирії.  Нині США наполегливо просять американських громадян покинути територію Іраку.