Дональд Трамп / REUTERS

Американські сенатори Боб Менендез та Чак Шумер закликали адміністрацію президента США невідкладно оприлюднити сповіщення Конгресу щодо початку силових дій проти Ірану.

Читайте такожСтолтенберг про вбивство Сулеймані: це було рішення США, а не НАТО (відео)

Текст листа оприлюднено на сайті Комітету із закордонних справ Сенату США. Парламентарі обґрунтовують свої вимогу законом про військові повноваження 1973 року.

Відео дня

У листі до президента Трампа сенатори зазначають, що для Білого дому вкрай важливо своєчасно повідомляти американському народу додаткову інформацію про ліквідацію іранського генерала Сулеймані. Приховування такої інформації, за їх словами, не є прийнятним для демократичного суспільства.

В ніч на 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою президента Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців і плани вбивства ще багатьох громадян США. Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані. Водночас міжнародна коаліція під керівництвом США на тлі обстрілу місць дислокації заявила про припинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.