Північноірландські політики / REUTERS

Законодавча асамблея Північної Ірландії поновить роботу з 13 січня вперше за три роки.

Про це оголосили лідерка демократів-юніоністів Арлен Фостер і очільниця партії "Шин Фейн" Мішель О’Ніл, повідомляє Громадське з посиланням на The Guardian. До цього вона не збиралася майже три роки через конфлікт між двома головними партіями регіону - Демократичною юніоністською та "Шин Фейном".

Під час позачергового засідання Асамблеї Північної Ірландії Фостер обрали першим міністром Кабінету міністрів регіону, а О’Ніл - її заступницею.

Відео дня

За словами лідера Демократичної юніоністської партії, "Північній Ірландії настав час знову рухатися вперед". "Я хочу, аби Північна Ірландія була домівкою для всіх - незалежно від наших відмінностей, ми маємо шукати точки дотику", - сказала Фостер.

Її підтримала й Мішель О’Ніл: "Партіям настав час виявити сміливість, обираючи надію замість страху, й увійти в нову політичну добу в цьому регіоні".

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон уже повідомив, що в понеділок, 13 січня, зустрінеться з першим міністром Північної Ірландії та її заступницею, аби висловити підтримку новообраному Кабінету міністрів.

У новому коаліційному уряді буде представлено п’ять основних північноірландських партій - окрім Демократичної юніоністської та "Шин Фейну", це також націоналістична Соціально-демократична партія, центристська Партія альянсу та Ольстерська юніоністська партія.

Читайте такожІРА взяла відповідальність за розсилку конвертів із невеликими бомбами в Британії

Один із ключових пунктів нової коаліційної угоди передбачає компроміс у мовному питанні. Зокрема, буде розширене представництво ірландської мови в публічному просторі країни, а регулюванням цього питання займатимуться комісари з культурно-мовних питань.

Зібрання Законодавчої асамблеї поклало край політичній кризі в Північній Ірландії, що тривала майже три роки. Цей крок важливий також і тим, що Асамблея грає одну з головних ролей в нових домовленостях між Великою Британією та ЄС щодо Brexit.

Передбачається, що парламент наприкінці перехідного періоду (тобто наприкінці 2024 року) проведе голосування за те, чи продовжувати визначені в угоді про Brexit домовленості. Залежно від рішення вони можуть тривати від двох до чотирьох років.