Ніцца / ілюстрація / REUTERS

Міністр Європи та закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан і міністр культури Франк Рієстер оголосили про висунення кандидатури столиці туризму Рів'єри – Ніцци – на внесення у Список об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Саме в Ніцці в кінці XVIII століття з'явився новий тип міського планування, спрямований на перетворення міста у зимовий, а потім і в літній курорт. В цьому винятковому місці між морем і горами навколо вже існуючого міського ядра сформувалося нове місто-космополіт, розвиток якого в період між 1760 і 1960 роками зумовлений його функцією курорту", - йдеться у спільному комюніке міністерств, пише ZN.UA.

Читайте такожЮНЕСКО назвала Ріо-де-Жанейро світовою столицею архітектури 2020 року

Відео дня

"З другої половини XIX століття міжнародний успіх Ніцци надихнув облаштування подібних об'єктів уздовж узбережжя в місцях, що мають порівняльні характеристики рельєфу та клімату. Міські масштаби та різноманітність спадщини зробили Ніццу еталоном міст Рів'єри".

"Кандидатура Ніцци, яку ми будемо просувати у цьому році, по-справжньому унікальна. Мова йде про визнання цінності культурної спадщини певного типу містобудування, що не має собі аналогів: космополітичного та орієнтованого на відпочинок. Те, що складалося в Ніцці з кінця XVIII століття, визначив важливу частину нашої сучасності", - додав Рієстер.

Кандидатуру Ніцци розгляне Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на своїй сесії в липні 2021 року.