Борис Джонсон / REUTERS

Після виходу з ЄС Велика Британія перестане дотримуватися стандартів Євросоюзу в сфері захисту навколишнього середовища, прав трудящих та державних економічних субсидій.

Такі висновки можна зробити, прочитавши окремі тези з промови прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона на тему Brexit, з якою він збирається виступити перед підприємцями в понеділок, 3 лютого. Уривки з цього документа були оприлюднені в ніч на 3 лютого, передає DW.

Очікується, що Борис Джонсон розкриє у цьому виступі цілі, яких він постарається досягти на майбутніх переговорах про подальший розвиток відносин між Лондоном і Брюсселем.

Відео дня

За даними інформагентства Bloomberg, Джонсон збирається заявити, що на переговорах із Євросоюзом він хотів би досягти домовленостей рівня торговельної угоди з Канадою, однак буде готовий задовольнятися більш загальним договором, таким, як і торгова угода з Австралією.

Читайте такожВихід Британії з ЄС: як це вплине на Україну та Європу

За інформацією джерела агентства, команда Джонсона буде готова залишити переговори і без угоди. Це буде означати, що торговельні відносини між Великою Британією та ЄС після завершення перехідного періоду в кінці 2020 року будуть регулюватися загальними правилами Світової організації торгівлі (СОТ), які передбачають наявність митних зборів, до тих пір, поки не буде врегульовано питання про їх можливе зниження.

Джонсон вкотре підкреслить, що у разі встановлення з Євросоюзом торговельних відносин, подібних тим, що прописані в торговельній угоді з Канадою, Велика Британія не буде визнавати над собою юрисдикцію європейських судів і дотримуватися інших стандартів ЄС, наприклад, в області захисту навколишнього середовища, трудового законодавства, державних субсидій, підкреслив співрозмовник агентства Bloomberg.

Як повідомляв УНІАН, референдум про Brexit відбувся у Великій Британії і на Гібралтарі 23 червня 2016 року. 29 березня 2017 року розпочалася процедура офіційного виходу Британії з Європейського Союзу. 25 листопада 2018 року лідери ЄС схвалили угоду про Brexit. 9 січня 2020 року Палата громад британського парламенту ухвалила законопроект про Brexit, що передбачає вихід країни з ЄС до 31 січня 2020 року.

З 1 лютого 2020 Велика Британія залишила Європейський союз. За умовами про вихід з ЄС, до кінця 2020 року у відносинах Лондона і Брюсселя триватиме перехідний період, протягом якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці та будуть намагатися виробити нові.

ЄС пропонує Лондону угоду, засновану на рівній конкуренції без мита та квот. Якщо сторони не домовляться про угоду, торговельні відносини між Британією і ЄС будуть регулюватися правилами СОТ, які передбачають наявність мит, поки не буде врегульовано питання про їх можливе зниження.