Масові сутички сталися у кількох селах Казахстану / скріншот

У Казахстані кількість загиблих у результаті масових заворушень в Кордайському районі Жамбильської області збільшилась до десяти осіб.

Про це повідомив телеканал «Хабар 24» сьогодні, 9 лютого. Раніше повідомлялося про вісьмох загиблих.

Читайте такожСтрілянина в Таїланді: кількість жертв зросла, стрільця ліквідовано

Відео дня

За інформацією телеканалу, до центральної лікарні Кордайського району доставлено більшу частина постраждалих - 27 осіб.

«Багато з них зазнали вогнепальних поранень. Як зараз себе почувають постраждалі, на жаль, медики поки що не повідомляють. Лікарі перебувають на обході. Ми продовжуємо стежити за подіями», - йдеться в сюжеті.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що масові заворушення в Кордайському районі Жамбильської області сталися за потурання співробітників державних органів, яких буде покарано. «Провокатори влаштували кровопролиття через недбалість чиновників. Їх буде покарано. Держава надає допомогу постраждалим. Мир і гармонія - це наше головне надбання, ніхто не має права їх порушувати!», - написав Токаєв у своєму мікроблогу в Twitter.

Тим часом, як повідомляє DW, правозахисники закликали відкрито і ретельно розслідувати те, що сталося, притягнути винних до кримінальної відповідальності, а жертвам відшкодувати матеріальну й моральну шкоду.

«Ці події вимагають серйозного аналізу з боку всіх органів влади, включаючи парламент РК, Раду безпеки РК, Генеральну прокуратуру РК, а також громадські структури - Асамблею народу Казахстану, Національну раду довіри і інші. До створеної урядової комісії повинні бути включені громадські діячі, представники духовенства, діячі культури, які мають моральний авторитет», - наголошується в заяві Казахстанського міжнародного бюро з прав людини і дотримання законності, оприлюдненій 9 лютого,

У заяві також повідомляється, що на казахстансько-киргизькому кордоні скупчилися декілька сотень біженців, здебільшого, жінок з дітьми, які, рятуючись від конфлікту, переходять кордон з Киргизією.

Як повідомлялося, 7 лютого в селі Масанчі Кордайського району Жамбильської області сталася масова бійка між дунгани і казахами. В результаті масових заворушень, які перекинулись у села Аукати і Боланбатир, за медичною допомогою звернулися 137 осіб. Спалено або зруйновано кілька десятків будинків, автомобілів і магазинів. Затримано десятки людей. Правоохоронні органи ведуть досудове розслідування за статтями «Вбивство» і «Організація масових заворушень» КК Казахстану.