У Таджикистані пройшли парламентські вибори / фото pixabay.com

У Таджикистані в неділю, 1 березня, пройшли парламентські вибори.

За словами голови ЦВК Бахтієра Худоєрзоди, вибори визнані такими, що відбулися, повідомляє DW.

Зазначається, що явка перевищила 75% при необхідному мінімумі в 50% і становила близько 3,7 мільйонів осіб.

Відео дня

Співробітники виборчкомів розпочали підрахунок голосів, попередні результати оголосять 2 березня. Остаточні підсумки виборів будуть відомі не пізніше ніж за два тижні.

Вибори до нижньої палати парламенту Таджикистану - Меджлісі намояндагон - проводяться раз на 5 років. За 63 місця змагався 241 кандидат: 65 кандидатів від семи партій за партійними списками і 176 кандидатів у одномандатних округах.

Читайте такожУ Польщі назвали дату президентських виборів

Опозиційна Соціал-демократична партія Таджикистану змогла висунути п'ятьох кандидатів для участі у виборах. У 2010 та 2015 роах опозиціонерам не вдалось отримати в парламенті жодного місця.

На даний момент більшість мандатів у Народно-демократичної партії Таджикистану, головою якої є президент країни Емомалі Рахмон.

За всю історію виборів у Таджикистані спостерігачі від ОБСЄ жодного разу не визнавали їх вільними, демократичними та відповідними міжнародним стандартам.

Представник ЦВК Таджикистану заявив 1 березня, що скарг на порушення виборчого процесу до виборчої комісії не надходило.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Азербайджані на позачергових парламентських виборах перемогу здобула правляча партія "Ені Азербайджан", очолювана президентом Ільхамом Алієвим.