REUTERS

Зокрема, відповідно до оприлюднених журналістами даних панамської компанії Mossack Fonseca, російський «Сбербанк» з березня вдається до послуг компанії лобістів Podesta Group у Вашингтоні для формування позитивного іміджу і полегшення санкційного тягаря РФ, передає dw.com з посиланням на британське видання The Observer.

Очолює фірму Тоні Подеста - один з основних збирачів коштів для передвиборної кампанії Клінтон, добре обізнаний член партії демократів з великими зв'язками. Брат Тоні Подеста - Джон є головою штабу Клінтон.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung відмовляється передавати "панамські документи" владі, захищаючи своє джерело

Відео дня

Серед дочірніх компаній «Сбербанка», які лобіює Podesta Group, також вказані інвестиційна компанія "Тройка Диалог", зареєстрована на Кайманових островах, SBGB Cyprus Limited, зареєстрована на Кіпрі, і SB International, зареєстрована в Люксембурзі.

Як випливає з розслідування ICIJ, «Сбербанк» і "Тройка Диалог" використовуються особами, наближеними до президента РФ Володимира Путіна, для переведення державних фондів у сумнівні приватні інвестиції.

"Деякі з цих компаній спочатку були пов'язані з інвестиційним фондом "Тройка Диалог", який контролюється і управляється «Сбербанком» після того, як банк придбав інвестиційний банк "Тройка Диалог", - наголошується у тексті ICIJ. "Тройка Диалог" належить ВАТ "Сбербанк России" з 2012 року.

Читайте також"Панамський скандал" сильніше вдарить по Порошенкe, ніж по Путіну - The Economist

Як зазначає The Observer, при цьому Podesta Group робить вигляд, що в особі «Сбербанка» має справу зі звичайним приватним фінансовим інститутом, а не з банком, що контролюються Центральним банком РФ, тобто російською державою. В іншому випадку лобісти змушені були б зареєструватися як агенти російського уряду, згідно із законом США про реєстрацію іноземних агентів.

Таким чином, пише The Observer, Джон і Тоні Подеста насправді лобіюють банк особистого користування Путіна, який є фінансовою гілкою Кремля і підконтрольних йому розвідслужб. Оскільки брати Подеста претендують на високі посади в Білому домі у разі перемоги Клінтон на президентських виборах, то їм, як і самій кандидатці у президенти США, доведеться публічно пояснити свій зв'язок із «Сбербанком».

Читайте також"Панамагейт": Кемерон показав свої податкові декларації на тлі скандалу з офшорами

Нагадаємо, 3 квітня німецька газета Süddeutsche Zeitung і Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднили розслідування "Панамські документи", в якому йдеться про численних офшорних компаніях, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями, відомими спортсменами. Розслідування базується на 2,6 терабайта даних, що включають 11,5 млн документів, викрадених з серверів одного з провідних реєстраторів офшорів у світі - панамської юридичної фірми Mossack Fonseca.