- жінка, яка очистила Румунію від корупції / Фото nineoclock.ro

Антикорупційний прокурор Румунії Лаура Кодруца Ковесі змінила цілу країну, власноруч відправивши на лаву підсудних тисячі високопоставлених чиновників, пише журнал Новое время.

43-річна Лаура Кодруца Ковесі, голова Національного антикорупційного директорату (DNA), тільки протягом 2016 року відправила до судів кримінальні справи проти 1,2 тис. підозрюваних у розкраданні, хабарництві і відкатах міністрів, мерів міст та депутатів різних рівнів. Серед них - Мірча Бесеску, рідний брат колишнього президента Траяна Бесеску, з подачі якого Кодруца Ковесі і стала головою DNA. А в грудні 2016 року до тюремного терміну від 1 року до 14 років була засуджена 91 людина, повідомляють у DNA.

Читайте такожПорошенко чекає від антикорупційних органів кращих результатів

Відео дня

Не менш великий "урожай" намітився у неї і в 2015 році: за підозрою в корупції був затриманий мер Бухареста Сорін Опреску і відкрито справу проти чинного тоді прем'єр-міністра Віктора Понти.

Успіхи в боротьбі з корупцією і системні реформи вже відбилися на економіці країни - за даними Міжнародного валютного фонду, в 2016 році румунський ВВП виріс на чималі 5%.

Антикорупційний директорат, створений в Румунії ще в 2002 році, за п'ять років до вступу Румунії в ЄС, досить довго не показував вражаючих результатів. Розслідування просувалися повільно, справи проти корупціонерів не доходили до судів, виносилося мало вироків, розповідає НВ Крістіан Нітойу, уродженець Румунії і політолог з Астонського університету Великобританії. Все змінилося в 2013-му, коли в DNA прийшла працювати непримиренна Кодруца Ковесі.

"У Румунії та інституціях ЄС у Брюсселі вважають, що саме завдяки її зусиллям вдалося змусити DNA працювати", - підкреслює експерт.

“Я вірю, що DNA допомагає створювати нову Румунію, - заявила Лаура Кодруца Ковесі в одному зі своїх недавніх інтерв'ю. - Ми [співробітники DNA] - люди, які хочуть змінити країну, очистивши її від корупції".