Король Іспанії Феліпе VI / REUTERS

Міська рада Жирони ухвалила рішення оголосити персоною нон грата короля Іспанії Феліпе VI через його підтримку дій уряду у конфлікті з Каталонією.

Відповідне рішення було прийняті на сесії у вівторок пізно ввечері, повідомляє місцеве видання Nacio Girona, передає Європейська правда.

Місто Жирона є центром однойменної каталонської провінції, а в місцевій раді переважають прихильники незалежності Каталонії. Пропозицію оголосити іспанського монарха небажаною для міста особою було підтримано більшістю голосів.

Відео дня

Читайте такожКаталонія вирішила оскаржити зняття статусу автономії 

Статус персони нон грата в Жироні також отримав представник уряду Іспанії в Каталонії Енрік Мілло.

Міська рада також заявила про відмову підтримати дію статті 155 конституції Іспанії, яка передбачає призупинення автономії Каталонії і перехід регіону під управління центрального уряду в Мадриді.

Аналогічну пропозицію щодо короля пропонували раніше і в міській раді Барселони, але прихильникам цього рішення не вдалося набрати достатньо голосів.

Нагадаємо, у виголошеній у п'ятницю, 20 жовтня, в місті Ов'єдо на півночі країни промові король Іспанії Феліпе VI звинуватив лідерів Каталонії у "неприйнятній спробі відокремлення" від Іспанії.

Як відомо, 10 жовтня у парламенті Каталонії було ухвалено декларацію про незалежність регіону від Іспанії, однак набуття чинності цим документом було відкладено. Це відбулося після неоднозначного референдуму в Каталонії, у якому, за даними регіональної влади, взяли участь 42,3 відсотка виборців.

Глава уряду Іспанії Маріано Рахой після цього референдуму заявив, що в Каталонії відбувся не референдум, а «інсценування». Голосування також відзначилося сутичками громадян та поліції.

В Мадриді заявляють, що лідер Каталонії Карлес Пучдемон втратить усі повноваження та не отримуватиме заробітну плату, як тільки Сенат запустить у дію 155-ту статтю Конституції, якою запроваджується пряме управління центрального уряду над регіоном.